Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’historiador Jaume Sobrequés critica la “ignomínia dels presos polítics”

Aquest dilluns al vespre, vigília de l’11 de setembre, i com és tradició a Vilafranca es va celebrar la conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

Enguany anava a càrrec de l’historiador i polític, Jaume Sobrequés. Com va explicar el regidor de Cultura, Raimon Gusi, a la presentació de l’acte tot i ser present al saló de plens el conferenciant, degut a un problema de salut, no va poder pronunciar personalment el seu discurs, i ho va fer en els seu nom el síndic de greuges de Vilafranca, Jaume Rafecas. El discurs començava recordant que fa 35 anys Sobrequés ja va pronunciar a Vilafranca la conferència de l’11 de setembre. I va assenyalar les coses positives i les coses negatives que han passat en tots aquests anys. En relació al moment actual va apuntar que “estem vivint una dictadura en ple segle XXI”. Va remarcar que en 35 anys s’ha passat d’un 12 a un 50% d’independentistes per l’actitud contrària als interessos catalans que s’ha exercit des de les institucions de l’estat. I va destacar com un fet sense precedents que un govern que es diu democràtic tingui presos polítics.

El discurs de l’historiador llegit per Jaume Rafecas va continuar desgranant com un procés centralitzador ha fet créixer les aspiracions independentistes del poble català i va lamentar que els federalistes no hagin estat capaços de fer una proposta viable.

Per tot plegat va augurar un camí sense retorn, però alhora va demanar que s’eixampli més la base de l’independentisme.

La conferència va finalitzar amb un llarg aplaudiment i Jaume Sobrequés es va aixecar per pronunciar unes breus paraules, reclamant llibertat o llibertat.

L’acte el va cloure l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que va agrair molt especialment la conferència i la presència de Sobrequés.

Regull va assenyalar que enguany era una Diada especial, la primera amb presos polítics, que estan acusats d’un delicte que no han comés. Regull va recordar també que molta gent tenia ganes de sortir al carrer per mostrar la seva indignació per les càrregues policials de l’1 d’octubre. L’alcalde va cloure reclamant recuperar la democràcia. I l’acte va finalitzar, com és costum, amb la interpretació dels Segadors per part de tots els presents a la sala.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: