Dilluns, 22 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es descobreix el cementiri excavat més important de Vilafranca

La troballa ha estat durant les obres d’ampliació del Vinseum que s’estan fent al costat del Palau Reial, al solar de l’antic edifici de Cal Pa i Figues.

D’aquesta manera s’ha posat al descobert el que seria el cementiri més extens excavat mai a Vilafranca. Els primers indicis apunten a un cementiri que devia funcionar entre entre els segles XII i XV i fins i tot el XVI, moment en què l’Hospital dels Trinitaris es va traslladar al carrer de la Font. En l’excavació han aparegut més de 40 cossos que podran aportar molta informació de com vivien els primers vilafranquins a l’Edat Mitjana.

Les tombes, que estan escampades al llarg de tot el solar, són majoritàriament individuals. Tot i així, n’hi ha un parell de dobles. Una d’elles correspondria a un home i a una dona que serien parella, ja que la mà de la dona es va trobar abraçada a la cuixa de l’home. L’altre enterrament doble correspon a un jove d’uns quinze anys acompanyat d’un nadó als seus peus. Jordi Farré, conservador del Vinseumapunta que va ser una sorpresa descobrir totes aquestes restes al solar de Cal Pa i Figues.

El Xavier Esteve, arquèoleg de Tríade Serveis Culturals que s’ha encarregat de fer el control arqueològic, també confessa que la troballa va ser una gran sorpresa. Esteve apunta que és important perquè aportarà informacions concretes que ajudaran a comprendre com eren i vivien els primers pobladors de Vilafranca.

A banda de la necròpolis, s’han localitzat tres pous, diverses sitges, restes de ceràmica, la continuació d’uns murs del pati de Cal Badia i fins a 5 arcs que separaven el Palau Reial i l’edifici de Cal Pa i Pigues. Dos d’aquests, serien les portes d’accés de servei al Palau. Aquesta troballa també ha permès deduir que hi hauria hagut un carreró, paral·lel al del carrer Sant Bernat.

Les excavacions van començar a mitjans del mes de juliol i es preveu que acabin d’aquí a un mes i mig, si no hi ha noves troballes que en retardin la seva finalització.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: