Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Diables de Vilafranca commemoren els 50 anys del ball parlat exclusivament en català

El 1968 un grup de joves va decidir renovar els versos de l’entremès.

L’any 1968, encara en plena dictadura franquista, un grup de joves va decidir fer-se càrrec del Ball de Diables a la Festa Major de Vilafranca, que amb el pas dels anys s’havia anat degradant i posava poca atenció al recitat de l’entremès, barrejant castellà i català, i amb dificultats per que fos entenedor.

D’això ara en fa 50 anys i els diables volen recordar-ho amb un acte, previ a la Festa Major, que tindrà lloc aquest dissabte a la tarda.

El cap de colla del Ball de Diables de Vilafranca, Blai Verge, acompanyat d’alguns dels components de la colla de fa 50 anys, ha avançat quines seran les activitats de la commemoració.

Un dels diables de fa 50 anys, el Frederic Pujadó, lamentava que aquesta efemèride no surti destacada en el programa de la Festa Major, i recordava que l’autor dels versos de l’entremès actual és Josep Mª Masachs.

També recorda que a finals del anys seixanta encara es trobaven en època franquista, i que van fer un esforç per revifar el ball.

Pujadó destaca la gran evolució que ha fet el Ball de Diables de Vilafranca en 50 anys, i dona un gran valor a la presentació que es fa actualment dels versos a la plaça.

D’altra banda el cap de colla, Blai Verge, apuntava també que enguany fa 15 anys de la creació del Ball de Foc del dia 1 de setembre, i que per aquest motiu es prepara alguna sorpresa.

Respecte a la commemoració dels 50 anys del ball parlat en català recordem que la festa començarà aquest dissabte a les set de la tarda des de la plaça Sant Maria, amb un cercavila curt que anirà a la plaça Sant Joan on es faran els parlaments i la representació de l’entremès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: