Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta la Plataforma ‘Defensem la identitat vitivinícola del Penedès’

La plataforma ‘Defensem la identitat vitivinícola del Penedès’ treballarà perquè el Pla Territorial Parcial reconegui aquesta identitat pròpia.

Pimecava, l’Institut del Cava, l’Associació Vinícola Catalana i el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola han presentat aquest dimecres al Vinseum la plataforma ‘Defensem la identitat vitivinícola del Penedès’. A l’acte, la Plataforma ha presentat el posicionament del sector vitivinícola del Penedès sobre el Pla Territorial Parcial del Penedès. Tots els ponents han destacat la importància d’organitzar la regió tot respectant la seva identitat vitivinícola. En aquest sentit, la plataforma s’ofereix a ser un actor actiu en la reordenació del Penedès i està creant una comissió d’experts per generar continguts que faran arribar tant al Departament de Territori de la Generalitat com a la Vegueria amb la voluntat d’obrir un diàleg.

Ignasi Grau, enginyer agrònom i assessor de la plataforma, explicava poc abans que comencés l’acte que estan arribant “propostes molt acabades i lesives pel territori” que generen preocupació en el sector vitivinícola. Per això defensava la necessitat de reconèixer la identitat vitivinícola del Penedès en la lectura que es faci del territori per abordar el seu planejament.

La Plataforma està especialment preocupada per una de les propostes de planejament del Quart Cinturó, que afectaria sobretot els municipis de Masquefa, Sant Llorenç d’Hortons, Gelida i Sant Sadurní d’Anoia.

Es tracta d’una proposta que s’afegeix a les ja existents del Ministeri de Foment i del planejament territorial vigent.

Per la seva part, el director del CEPVI, Miquel Vidal, ha explicat que el territori ha viscut immers en un plantejament territorial molt eficient en els espais urbans, en els assentaments, però sovint mancat de recursos en l’àmbit agrícola i rural.

Durant l’acte també hi va intervenir el president de Pimecava, Pere Guilera, qui ha lamentat la poca informació que s’havia rebut del projecte però ha valorat molt positivament la capacitat organitzativa del territori. El president de l’Institut del Cava, Damià Deàs, ha expressat la voluntat de sumar esforços amb l’administració per a crear un pla territorial potent i respectuós amb l’entorn. El president del grup UVIPE-AVC, Joan Huguet, ha recordat per la seva banda que “la vinya no es pot deslocalitzar”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: