Dissabte, 26 de Setembre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La premsa de vi de l’Avinguda Tarragona es trasllada a les reserves del Vinseum

La setmana vinent Vinseum preveu iniciar el desmuntatge de la premsa de vi de Cal Palau ubicada a l’Av. De Tarragona des de 1961.

El museu planteja una operació de desmuntatge, trasllat i restauració que pretén aturar de manera definitiva el procés accelerat de destrucció de la premsa de biga. El desmuntatge haurà d’afrontar tres factors de dificultat afegida com són les grans dimensions de la premsa, de 12,5 metres de llarg x 6 metres d’alçada, el considerable pes de cadascuna de les peces que la composen i la gran fragilitat d’un objecte que ha estat a la intempèrie més de cinquanta anys.

Un cop desmuntada, la premsa es traslladarà a Cal Berger, a les noves reserves del museu, on l’equip de conservació i restauració ja ha adequat un espai de rebuda. Allí s’estudiaran a fons les afectacions que pateix i en funció del que es determini es farà una proposta de restauració.

Un cop restaurada, en un futur, es podria tornar a exposar en un espai públic a cobert, encara per determinar.

Des que el 1961 va ser convertida en monument a la cultura del vi i muntada en una de les entrades principals de la vila, la premsa de Cal Palau ha patit una degradació accelerada que, a dia d’avui, en fa perillar la seva pròpia estabilitat. La seva continuada exposició a la intempèrie, a l’embat de pluges, vents, freds i calors, n’és la principal responsable. Les premses de vi antigues estan formades majoritàriament per peces de fusta, però també per elements de ferro i de pedra.

La fragilitat de la fusta exigeix una estabilitat ambiental per la seva correcta conservació, unes condicions que només poden ser aconseguides en espais coberts i controlats. La premsa de Cal Palau, datada a l’any 1.588, va ser donada en el seu dia al Museu del Vi de Vilafranca.

Vinseum vol impedir que una de les joies del patrimoni del vi català es continuï esmicolant fins a la seva desaparició. Després de múltiples intervencions d’urgència, els anys 1986, 2003 i 2007, la degradació continua, i ara, amb el consens de l’Ajuntament de Vilafranca i dels antics propietaris, vol evitar-ho.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: