Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Ha ingressat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès una col·lecció de pergamins de Cal Metxanxo

La col·lecció consta de 79 pergamins dels segles XIV al XVII. Hi ha 7 testaments, 14 àpoques, 20 compravendes, 31 censals, 2 capítols matrimonials i 1 plet.

Cal Metxanxo és una masia situada a Sant Quintí de Mediona on recentment, gràcies a la intervenció de l’historiador Xavier Argemí, s’ha recuperat una col·lecció de pergamins inèdits que estaven en risc de desaparèixer per les males condicions en què es trobaven, dins un bagul. Els propietaris de la masia, Jaume Gual i Núria Ràfecas, amb la voluntat de que no es perdessin, han fet l’ingrés dels pergamins a l’Arxiu Comarcal per a la seva conservació i difusió.

La col·lecció consta de 79 pergamins dels segles XIV al XVII. Hi ha 7 testaments, 14 àpoques, 20 compravendes, 31 censals, 2 capítols matrimonials i 1 plet. Amb una primera anàlisi i lectura, s’ha pogut extreure que els documents procedeixen de zones properes; entre elles Lavit, Sant Quintí, Sant Pere de Riudebitlles, Vilafranca o Terrassola. Els documents tenen a veure amb dues famílies influents: Vallès, de Lavit, actualment Torrelavit, i Tort, de Sant Quintí de Mediona, que es van ajuntar per matrimoni.

En general, l’estat dels documents és bo, a excepció d’alguns que estan molt deteriorats. Un element a destacar és que hi ha notes dorsals en alguns pergamins que contenen regestos del contingut. Aquestes pertanyen a tres autors diferents d’èpoques posteriors a l’original. Un d’aquests autors va començar a inventariar el fons, perquè algunes d’aquestes notes estan numerades.

Ara, la documentació s’ha de sotmetre a un procés de restauració que consisteix en la neteja, per eliminar les restes de brutícia, l’aplanament per mitjà d’una premsa i la col·locació de fundes per a una millor manipulació i conservació.

En una segona fase es procedirà a la seva digitalització, descripció i difusió perquè tothom qui vulgui pugui consultar els documents.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: