Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El CCAP dóna suport al banc d’ADN per les identificacions dels desapareguts a la gerra civil

Aquest dijous al vespre s’ha celebrat Ple Ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, un ple de represa de l’activitat política després de l’aturada d’estiu, i que comptava amb molt pocs punts

Uns d’aquests punts van ser l’aprovació de dues mocions.

La primera proposa el suport al banc d’ADN per les identificacions dels desapareguts a la gerra civil, que impulsa la Generalitat.

És una iniciativa per identificar els desapareguts durant la guerra civil. Es tracta de recollir ADN pur dels familiars dels desapareguts per tal que quan s’obrin les fosses i es facin les exhumacions de cossos es puguin identificar de forma ràpida i fiable.

El conseller dels grups de l’Entesa, Toni Peñafiel, remarca que s’ha de dignificar a les famílies afectades.

En nom de la CUP, Anna Baqués, anunciava també el vot favorable a la proposta però lamentava que no s’hagi impulsat fins que no s’ha produït una iniciativa popular.

Per part d’ERC, Pol Pagès, indicava que és l’actual govern de la Generalitat el que finalment impulsa la iniciativa.

El Consell Comarcal pren el compromís de difondre la iniciativa del Banc d’ADN als ciutadans de la comarca amb mesures com l’organització de conferències informatives sobre la iniciativa i divulgació del material.

La moció es va aprovar amb el suport de tots els grups comarcals excepte el conseller del PP, Lluís Caldentey, que es va abstenir.

D’altra banda també es va portar a aprovació una segona moció per demanar a l’Estat Espanyol el traspàs íntegre a la Generalitat de Catalunya de les línies ferroviàries interiors de Catalunya.

La proposta es fa donat el dèficit històric d’inversions en infraestructures de l’Estat Espanyol a Catalunya, que és un impediment per a la seva economia i de millorament de la seva competitivitat.

En aquest punt el conseller del PP hi va votar en contra.

Per la seva banda el president del consell comarcal, Francesc Olivella, va coincidir en els arguments objectats per l’Entesa, la CUP i ERC, i en nom del govern va apuntar també el vot favorable, assenyalant que també és lògica la reclamació donat el fet que la Generalitat ja gestiona els trens que circulen per la línia ferroviària.

D’altra banda el Ple del Consell Comarcal va aprovar per unanimitat el contracte programa 2016-2019 entre el Consell Comarcal de l’Alt Penedès  i el Departament de Treball, Afers socials i Famílies per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració en matèria de serveis socials, altres programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat. La dotació per aquest any s’incrementa en 54.000€ i també augmentarà en els propers dos anys fins arribar a una partida de 301.000€ el 2018.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: