Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Tres Tombs vilafranquins han tingut més genets i carruatges que l’any passat

Prop de 200 genets i uns 60 carruatges van participar ahir a la festa de Sant Antoni Abat de Vilafranca, organitzada per Amants dels Cavalls Sant Antoni Penedès.

Enguany, hi ha hagut una setmana de diferència entre els Tres Tombs de Vilanova i els de Vilafranca, que s’ha traduït en una participació més elevada.
La celebració va començar amb el tradicional esmorzar del carreter que permet als participants anar arribant al llarg del matí i descarregar els tràilers i els remolcs on porten els cavalls i els carros i carruatges. Grups nombrosos de genets de les hípiques del Penedès-Garraf i particulars van desfilar pels carrers de Vilafranca amb els seus cavalls.
La Cristina Freixedes, per exemple, és dels Monjos i només participa a Els Tres Tombs de Vilafranca i de Vilanova amb els seus carruatges de competició, a costat del seu pare.
Enguany, la comitiva estava encapçalada per els genets de la hípica Maset dels Cavalls i a la cua, per primera vegada, desfilava la Unitat Canina de Rescat Penedès-Garraf formada per policies locals amb els seus 5 gossos.
Tots els participants van sortir puntuals des de l’avinguda Catalunya amb les bandereres i cordonistes al davant. Al capdavant els genets i a continuació, els carros i carruatges i finalment, els gossos de rescat. A la una van fer la tradicional parada a l’església de Sant Francesc per rebre la benedicció i van continuar cap a La Girada, on fan Els Tres Tombs.
Una altra de les participants era la Rocio Álvarez d’una hípica de Vilanova que participa als Tres Tombs vilafranquins fa quatre anys.
Ella ens explicava el sentit que té participar en aquesta festa tradicional.
Entre els carros n’hi havia de Manresa, la Gornal, Valls, Vilaverd a la comarca de la Conca de Barberà o els 6 carros del Malet de Sant Llorenç d’Hortons. En Josep, que els acompanyava, ens deia que la festa també serveix per fer pedagogia entre les noves generacions.
Destacaven els grans carros com els d’abans que transportaven brisa de raïm, canyes o sacs de cereal.
Tot i que els cavalls i ponis van ferrats per no patinar sobre l’asfalt, les relliscades i la gran presència d’animals fan que es posin nerviosos i finalment, Amants dels Cavalls va optar per escurçar els Tres Tombs a dos perquè el cap i la cua de la comitiva s’enganxaven.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: