Dissabte, 15 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Cellers Torres recupera dues varietats ancestrals resistents a les altes temperatures

El projecte de recuperació de varietats ancestrals que Cellers Torres porta a terme des de fa més de tres dècades, continua donant els seus fruits. Recentment han implantat dues varietats negres amb gran interès enològic, que tenen la particularitat de ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera, fet que les fa especialment interessants per afrontar el canvi climàtic.

Es tracta de la moneu i la gonfaus, que Torres ha plantat de manera experimental a la seva finca de L’Aranyó, a les Borges Blanques, després d’un llarg procés que va començar amb la localització, el 1998, de dos ceps vells que van resultar ser de varietats desconegudes. Després de sanejar-les, reproduir-les i plantar-les a diferents finques per comprovar-ne l’adaptació, s’ha constatat que ambdues expressen el màxim potencial en climes àrids i en condicions extremes.

Moneu va ser localitzada prop de Querol, a l’Alt Camp. Gonfaus, d’altra banda, prové del poble de Sta. Eulàlia de Puig Oriol, a la zona del Lluçanès, a la comarca d’Osona.

Des que va iniciar el projecte de recuperació de varietats ancestrals a principis dels 80, Torres ha recuperat 40 varietats que es cultivaven antigament a Catalunya i que havien pràcticament desaparegut. D’aquestes, només 7 mostren gran interès enològic, entre elles la querol i la garró, que s’utilitzen al cupatge de Grans Muralles, i selma blanca, la primera varietat blanca recuperada del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: