Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Amb un temps immillorable i gran ambient festiu els Diables de Vilafranca han celebrat la vuitena edició del Diabòlic

Amb un temps immillorable i gran ambient festiu els Diables de Vilafranca han celebrat la vuitena edició del Diabòlic

El Ball de Diables de Vilafranca va celebrar dijous a la nit la vuitena edició del Diabòlic, una mostra que serveix per ampliar la visió de les diferents colles de diables i elements de foc.

Per això cada any es convida a dues altres formacions de diables i una peça de bestiari de foc. En aquesta edició les colles convidades eren totes penedesenques, ja que hi actuaven el ball de Diables de l’Arboç, els Diables Aristois de Sant Martí Sarroca, el Drac de Vilafranca.
Justament enguany se celebren els dos-cents anys que el ball va deixar de ser seguici del Drac de Vilafranca i es van incorporar com a ball propi dins les processons i cercaviles de la festa major.
Per això el Drac encapçalava la cercavila del Diabòlic 2015.

Es tracta de la segona vegada en 200 anys que el Drac de Vilafranca acompanya els diables en un acte a Vilafranca, fora de la Festa Major.
Darrera del Drac anaven desfilant les tres colles de diables. Una d’elles també centenària i amb parlaments, com és la de l’Arboç. Les primeres referències del Ball de Diables de l’Arboç són de l’any 1765.

D’altra banda el Diabòlic s’acompanya també cada any d’una colla més jove. En aquesta ocasió eren els Diables Aristois de Sant Martí Sarroca, que l’any passat celebraven el seu trentè aniversari.

Els martinencs havien actuat a Vilafranca en dues ocasions amb la penjada de l’estelada a les vigílies de la festa major, però mai en cercavila com aquesta vegada.
Drac i diables van encendre les forques a un quarts de deu del vespre a la plaça de la Vila, punt de sortida del Diabòlic i van fer un recorregut pels carrers del centre que acabava al barri de la Barceloneta.

El Diabòlic ha estat el primer dels actes que el Ball de Diables de Vilafranca farà enguany festejant el seu bicentenari. També per aquest motiu i coincidint amb l’any de la Capital de la Cultura Vilafranca 2015, el 30 de maig s’acollirà la 18a Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments, amb actuació de nou colles.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: