Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La borsa de terres de Vilafranca a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

El regidor de Medi Ambient de Vilafranca, Josep Maria Martí, ha participat a la 13a assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada dijous passat a Lleida. <br />

Martí ha presentat l’experiència vilafranquina de la borsa de terres en una taula rodona que ha debatut sobre el paper que han de tenir els espais periurbans com a elements de gestió del territori i promoció econòmica local i, en concret, les noves estratègies d’impuls als horts urbans, socials i escolars.

Josep Maria Martí els ha explicat el paper de mitjancer que ha realitzat l’Ajuntament vilafranquí, posant en contacte pagesos i propietaris de sòl.

Vilafranca tenia 86 hectàrees de sòl periurbà erm i abandonat i gràcies a la borsa de terres, s’ha aconseguit tornar a cultivar un 70%.<br />Aquests terrenys, com recorda Martí, són fruit de l’aturada que ha suposat la crisi immobiliària.

El regidor ha explicat que amb aquesta actuació, s’ha aconseguit, sense pràcticament cap cost, millorar el paisatge dels voltants de Vilafranca i reduir problemes associats a usos periurbans problemàtics.<br /><br /> En l’assemblea, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, com a membres de ple dret, i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el Govern d’Andorra, com a membres observadors, s’han incorporat a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

L’assemblea també ha aprovat una proposta sobre la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats i pobles sota el lema "Per un aire més net" i els membres de la Xarxa s’han compromès a impulsar mesures de fiscalitat ambiental local, a través de la modificació de l’impost de circulació en funció de les emissions de NO2, partícules i CO2.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: