Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’hora dels llibres de text

Les llibreries especialitzades i els centres educatius busquen fórmules per abaratir el cost dels llibres de text i del material escolar.

A la llibreria Linx, situada a la carretera d’Igualada de Vilafranca, aquests dies previs a l’inici del curs hi ha molt de moviment. Les famílies van a buscar els llibres de text per l’inici de curs dels seus fills. Aquest any, amb unes circumstàncies econòmiques complicades, llibreries com aquesta intenten aplicar descomptes per què les famílies no tinguin tantes dificultats per adquirir el material escolar. Els llibres de text conserven l’IVA del 4% però la resta de material escolar ha experimentat un creixement de l’impost del 4 al 21%.

Aquesta llibreria vilafranquina subministra tots els instituts de Vilafranca i el de Sant Martí i pràcticament totes les escoles de la vila i moltes de la comarca. En els darrers anys han vist com els programes de reutilització de llibres s’han anat estenent però Gómez ens explica que els quaderns de suport s’estan utilitzant molt, sobretot a cursos d’adaptació curricular o a les aules d’acollida. Aquest és un material que sol adquirir el centre i que els alumnes poden utilitzar curs rere curs.

Els centres educatius, per la seva banda, ofereixen a les famílies plans de reutilització diversos. A l’institut Milà i Fontanals practiquen vàries fórmules. D’entrada, fa temps que tenen establert el seu propi mercadet de llibres a iniciativa de l’AMPA. Després d’un curs, la família pot portar els llibres, es comprova que estiguin en bon estat i es posen a la venda a un preu assequible, de manera que la família recupera part de la inversió i l’alumne que arriba té els llibres a un preu més baix. El centre també està inclòs en un programa de socialització de material subvencionat, cada cop menys, pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Amb aquests recursos compren els quaderns de suport per als cursos d’adaptació curricular. I ara, han introduït una nova fórmula adreçada als cursos de batxillerat: comprar a una empresa de venda de llibres que es fonamenta en la reutilització.

El Milà combina, d’altra banda, les llicències digitals amb els llibres de text, tot i que hi ha algunes assignatures que funcionen exclusivament amb material digital i que molts professors elaboren els seus propis continguts.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: