Dissabte, 3 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’aprova el pressupost de l’Ajuntament de Vilafranca

L’equip de govern de CiU ha aprovat els pressupostos de l’ajuntament de Vilafranca amb el suport de l’abstenció del PSC.

La resta de grups de l’oposició, és a dir la CUP, el PP, ICV i ERC hi van votar en contra per diferents motius. El punt més destacat del ple municipal d’aquest dimarts era el pressupost que l’equip de govern presentava a aprovació desprès d’haver-se anunciat un acord previ amb el PSC. Aquest acord va condicionar en part el posicionament de la resta de grups. El regidor d’hisenda, Aureli Ruiz, va explicar que el pressupost de l’entitat més la resta d’empreses i organismes de l’ajuntament puja a 47 milions d’euros. Són 5 milions menys que el pressupost del 2011, i si es compara amb el pressupost del 2008, abans de notar els efectes de la crisi, són 11 milions menys. Malgrat la disminució l’ajuntament preveu mantenir els serveis, especialment en matèria social,  i això comportarà un esforç. Ruiz va marcar les prioritats del pressupost garantint els drets socials, treballant pel foment de l’ocupació, i el suport a la gent gran, amb austeritat en la despesa i sense incrementar els nivells d’endeutament. En el capítol d’inversions, amb una partida global de quasi 5 milions i mig d’euros, destaca el projecte de Centre Cívic de l’Espirall amb un pressupost d’un milió d’euros, les obres a l’edifici del futur Centre de Coneixement Integral Vitivinícola amb un milió dos-cents mil euros  o l’ampliació del Vinseum amb més de mig milió d’euros.<br />ERC va ser una de les formacions més crítiques envers al govern, anunciant el seu vot en contra. Va recordar acords d’anteriors pressupostos que segons esquerra s’han incomplert i a més va insinuar que el pacte de CiU i PSC va més enllà del pressupost, apuntant futures operacions urbanístiques al carrer del Comerç o al barri de la Girada. Bernat Villarroya d’ICV va reconèixer que es tracta d’un pressupost difícil, també pels incompliments de la Generalitat, i que recull alguns conceptes positius com per exemple una partida per l’eficiència energètica dels equipaments municipals. Però va lamentar la reducció de la partida de foment de l’ocupació, o el traspàs de diners de l’empresa d’aigües que podria portar en el futur a seva privatització. El principal escull per Iniciativa és la inversió de l’Incavi, que consideren innecessària en aquests moments de crisi. El regidor del PP, Josep Ramon, va coincidir en la crítica a aquesta inversió i també va lamentar que el pressupost d’ingressos contempli aportacions de l’empresa d’aigües i d’habitatge, que considera haurien de ser l’últim recurs. Per la seva banda el regidor de la CUP ,  Xavier Navarro, va explicar que el seu posicionament ve donat per una assemblea ciutadana. Rebutgen el pressupost entre d’altres aspectes perquè no marca prioritats socials. Navarro va exposar també amb detall quines serien les prioritats del seu pressupost. Finalment el portaveu del PSC, Francisco Romero, va explicar que la abstenció del seu grup es deu al desig de facilitar que Vilafranca disposi d’un pressupost a partir del gener que permeti afrontar projectes amb decisió per donar una sortida a la crisi. Romero va dir que l’acord amb CiU era fruit d’una negociació amb renúncies per les dues bandes.  Entre les despeses més significatives del pressupost hi ha una partida de 4 milions en educació, també gairebé 4 milions per acció social, 3 per la recollida d’escombraries i quasi tres milions en policia local o en manteniment de la via pública. 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: