Dimecres, 15 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El projecte EduCat 1 x 1 s’implanta amb precipitació a molts centres de la comarca

El projecte EduCAT 1 x 1 és la concreció a Catalunya del projecte del Ministeri d’Educació "Escola 2.0" per tal d’integrar l’ús de les noves tecnologies en l’àmbit de l’educació.

Els centres educatius de la comarca s’estan adaptant amb major o menor celeritat a aquesta mesura. Però l’objectiu final és que els alumnes disposin d’ordinadors portàtils com a eines personals de treball, que les aules tinguin pissarres digitals i xarxa local sense fil i que hi hagi una substitució progressiva dels llibres de text en paper per llibres de text electrònics.<br />Hi ha centres, com l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca, que sempre han demostrat un especial interès per la integració de les noves tecnologies en l’ensenyament quotidià. Fa anys que utilitzen materials digitals i que tenen en compte altres suports a l’hora de donar les classes o de rebre els treballs dels alumnes. Al Milà, l’EduCat 1x 1 es va començar a implantar al gener amb els grups de primer d’ESO i, aquest curs, ja hi participaran els nous grups de primer i els de segon que el van estrenar el curs anterior. Tot i aquest avanç previ, el director d’aquest centre Pere Martí diu que hi ha hagut certa precipitació en el desplegament.
Martí també insisteix en què les noves tecnologies no han de ser la base única de l’educació dels joves, sinó que hauria de ser un ensenyament combinat.<br />El director del Milà també constata que la precipitació del desplegament del projecte ja està tenint les seves conseqüències.

Un altre exemple d’aquesta experiència és la de l’Institut Eugeni d’Ors. En aquest cas el centre s’acull al projecte EduCat 1×1 des d’aquest curs però mitjançant un pla estratègic d’autonomia de centre l’institut ja fa quatre anys que treballa amb un ordinador per a cada dos alumnes. Ara cal adaptar-se al nou sistema, en el qual cada alumne disposa del seu propi ordinador.<br />El director de l’Eugeni d’Ors, Toni Resta, explica que començaran de cop amb els cursos de 1er, 2on i 3er d’ESO. Són concretament 360 alumnes. Ja s’han fet els passos per co-finançar la compra dels ordinadors, però el problema és que els aparells encara no han arribat.

L’altre aspecte a tenir en compte és el dels llibres digitals, amb l’inconvenient que hi ha poca varietat.

Aquesta setmana l’Eugeni d’Ors ha iniciat obres d’instal.lació dels darrers aspectes que han de facilitar el funcionament a les aules dels ordinadors portàtils, ampliant la xarxa wifi.<br />Ara la principal preocupació és saber quan arribaran els ordinadors. Tot apunta que el projecte es podrà completar durant la primera quinzena d’octubre. Mentrestant els alumnes utilitzen llibres de text en paper que els responsables del centre van demanar a les famílies per poder mantenir les classes en casos de dificultats dels funcionament de la xarxa. <br />En el conjunt de Catalunya el Projecte EduCat 1 x 1 s’ampliarà progressivament a tota l’ESO i incorporarà en els propers anys l’alumnat de 5è i 6è de primària.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: