Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Comença un cicle de visites guiades a la Basílica de Santa Maria per ajudar a recaptar fons i reparar l’edifici

La Comissió Santa Maria 2020 ha posat en marxa una sèrie de visites comentades titulades "Visita d’obres" per tal de conèixer de primera mà l’evolució històrica i el patrimoni artístic de la basílica vilafranquina.

<br />Les visites començaven aquest dissabte i es faran durant tot els dissabtes del mes de maig, dins de la celebració del 725 aniversari de la col·locació de la primera pedra de l’actual església, el primer de maig del 1285.<br />La primera visita va comptar amb una bona participació i va permetre conèixer els elements exteriors i interiors de l’edifici.

Feliu recordava que les ventades del gener del 2009 van posar de manifest els problemes estructurals que patien la façana i els campanarets de Santa Maria i que ara s’ha engegat la campanya Santa Maria 2020 per recollir fons i fer a la basílica una intervenció per a conservar l’edifici. Les visites es fan en aquest marc i, tot i que són gratuïtes, serveixen per a explicar els visitants la situació i animar-los a fer la seva aportació.

La basílica de Santa Maria consta d’una sola nau, dividida en cinc trams.

La seva edificació presenta un caràcter primari gòtic, amb columnes adossades que sostenen les voltes de creueria de la nau i amb grans contraforts interiors, on s’allotgen les capelles. La cripta correspon a l’any 1561 i va ser construïda sota el presbiteri. La porta lateral, durant anys entrada principal, és de finals del segle XIII, amb restes de policromia romànica. La seva façana principal és d’estil neogòtic, feta l’any 1903, afegint dues torres i engrandint la rosassa de damunt del pòrtic. El campanar és del segle XIX.<br />De l’edifici, criden l’atenció algunes singularitats com la gran varietat de gàrgoles, situades enmig dels contraforts i que adopten formes d’animals fantàstics o reals. Hi destaquen també les nombroses escultures situades a la part alta exterior, tot just sota la línia de la coberta, en forma de caps humans, masculins i femenins que podria ser que representessin les persones protectores de la nova església.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: