Dimarts, 14 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Situació crítica per als viticultors

La baixada de preus i la reducció de la compra per part de les grans empreses situa la pagesia del Penedès en una posició molt crítica.

Més d’un centenar de pagesos van protagonitzar amb una seixantena de tractors una manifestació pels carrers de Vilafranca aquest dissabte al migdia per exposar la greu situació econòmica en que es troben.<br />La pagesia pateix des de fa una colla d’anys una reducció del preu del raïm, i aquesta verema no serà una excepció. Per exemple el principal comprador del sector, Freixenet ha anunciat una retallada del preu. L’any passat pagaven les varietats clàssiques del cava a 32 cèntims el quilo, i aquest any les pagaran a 27’5. El Chardonnay passa dels 48 cèntims el quilo de l’any passat als 40 cèntims d’aquest any, i les varietats negres també van a la baixa. Els altres grans compredors, Codorniu i Torres, mantenen congelat el preu, però en canvi han anunciat una reducció dels quilos que pensen comprar. Per tot plegat des de la Unió de Pagesos es parla de fallida tècnica de les explotacions agràries.

Com expressaven gràficament els manifestants en una pancarta els sector ha passat a cobrar una quarta part del que guanyava l’any 1999.<br />Els pagesos del Penedès reclamen sensibilitat als elaboradors i a l’administració per la seva supervivència.

 

En general la pagesia catalana està passant per mals moments, agreujats per la crisi econòmica. Això ha portat al sindicat Unió de Pagesos a reclamar que el Parlament de Catalunya dediqui un debat monogràfic a aquesta situació que tindrà lloc la propera tardor.

 

Per evitar posar en risc moltes explotacions els pagesos reclamen que es fixi un preu mínim de 40 cèntims per al quilo de raïm, superior als 27 que es paguen actualment. Un estudi de l’Incavi va xifrar en aquests 40 cèntims el valor mínim de producció del raïm. Els pagesos també demanen a l’administració que ajudi als cellers a treure’s l’excedent de l’any passat.

D’altra banda membres del sindicat Unió de Pagesos del Penedès van tornar a col·locar un missatge a la paret lateral de l’ambulatori de la Plaça del Penedès. En aquesta ocasió el lema diu Comerç Just pel raïm i pel vi. Per la dignitat de la pagesia!

 

<br />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: