Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Segueixen treballant a la riera

Continuen els treballs de control del vessament de gasoil a la riera de Llitrà i es preveu que demà es pugui retirar la situació d’alerta.<br />

<br />El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya manté activada la fase d’alerta del Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya fins que finalitzin les tasques de sanejament de la rasa d’uns 150 metres, per la que es va vehicular el vessament fins a la riera de Llitrà. Des del dissabte, quan es va produir el vessament, es van aixecar dics a punts estratègics per evitar que el gasoil anés més enllà i,sobretot, que no arribés al pantà de Foix. Entre els dics es podia xuclar l’hidrocarbur amb bombes i, a les zones, amb menys profunditat, s’hi posaven barreres selectives per tal de que captessin l’hidrocarbur restant. El responsable de Protecció Civil de l’Ajuntament de Vilafranca Joan Bigaire estava fent la supervisió, aquest migdia, de les barreres i comentava que, si hi haguessin restes d’hidrocarbur, aquestes s’haurien tenyit de color vermell perquè el tint del gasoil era d’aquest to. Això no ha passat, per tant l’aigua ja està controlada.<br /><br />Ara, les tasques de sanejament consisteixen en l’extracció de la terra d’aquesta rasa, per evitar-ne el possible filtrat de gasoil. Per tant s’ha de fer la neteja a mà de la llera de la riera per eliminar qualsevol resta. Aquesta tasca correspon, com la resta de la neteja, a l’empresa Hidronit, contractada per CEPSA, la responsable d’Expresoil, distribuidora de gasóleos, S.L, ja que el vessament es va iniciar allà. Concretament darrere de la benzinera de la carretera que va a Pacs. <br /><br />Els motius pels quals es va produir l’incident encara no estan clars i s’ha obert una investigació però CEPSA ha preferit centrar-se ara en la neteja de la riera i, quan estigui desactivat el Pla se centraran en aquesta investigació.<br />El Centre d’Emergències de Catalunya té previst mantenir activada la fase d’alerta del Plaseqcat fins que es confirmi que la zona afectada està totalment controlada. Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, del Departament de Medi Ambient, d’Hidronit, de l’Ajuntament de Vilafranca i de la resta d’organismes implicats estan fent el seguiment de l’episodi des de dissabte passat. També hi ha intervingut Bombers i Policia Local. D’altra banda, s’està fent inspecció dels pous de la zona per detectar possibles afectacions en aigües subterrànies.<br /><br /><br /><br /><br />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: