Dijous, 23 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Junts ha recuperat l’hegemonia a la comarca de l’Alt Penedès

La jornada electoral es va viure amb normalitat a Vilafranca i comarca durant tot el dia, amb l’obertura dels collegis a les nou del matí.

A primera hora semblava que la participació podia anar clarament a l’alça respecte de les anteriors del 2021, que van ser de baixa participació per l’efecte de la pandèmia. Però al final no hi va haver una gran diferència entre unes i les altres. Les d’aquest 2024 han tingut una participació del 60% al conjunt de l’Alt Penedès, quatre punts per sobre de fa tres anys.

La força més votada ha estat Junts, amb un total de 14.043 vots. Junts recupera d’aquesta manera el primer lloc a l’Alt Penedès, que havia perdut en les anterior eleccions a mans d’ERC, uns republicans que han viscut una forta baixada passant de ser la primera força a ser la tercera, molt per sota de Junts i PSC.

Els socialistes han viscut un increment destacat, percentualment el més alt de totes les forces polítiques amb un total de 11.785 vots a la comarca, quan fa tres anys n’havien assolit 7.606.

Per la seva banda ERC passa dels 11.425 vots del 2021, als 8.277 actuals.

Ja a més distància queden queden la resta de partits que han aconseguit presència al Parlament. La quarta força a l’Alt Penedès és la CUP amb 3.131 vots, perdent també força paperetes respecte de fa tres anys, quan n’havien aconseguit 4.387.

El PP recupera terreny aconseguit 3.055 vots en aquestes eleccions, mentre que fa 3 anys n’havien aconseguit 908. Per sota dels populars hi ha Vox a l’Alt Penedès, amb 2.706 vots quan l’any 2021 en van recollir 2.155.

I a prop de Vox irromp també al Penedès l’extrema dreta catalana d’Aliança Catalana amb 2.286 vots. I per sota hi ha els Comuns-Sumar que també han perdut força amb 2.066 vots, mentre que en les anteriors eleccions n’havien obtingut 2.492.

I finalment Ciutadans ha quedat a la comarca per sota fins i tot d’altres candidatures com PACMA i Alhora.

Una altra dada a tenir en compte és que en el conjunt de la Vegueria del Penedès el PSC ha estat la força guanyadora de les eleccions.

Així amb aquests resultats podem parlar de dos noves diputades de l’Alt Penedès. La socialista Imma Ferret, alcaldessa dels Monjos, que anava en el número 16 per Barcelona. I també la vilafranquina Montse Ortiz, que anava en el número 15 de Junts.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: