Dissabte, 18 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP denuncia l’aplicació d’una quota de la DO Cava en un context de retallada de la compra de raïm

La DO Cava està enviant una carta a tots els viticultors que tenen parcel.les inscrites, informant-los que a partir d’aquesta campanya 2009/2010 cobraran una nova taxa en funció de la seva superfície.

La carta no indica la finalitat de la nova quota, ni els beneficis que els comportarà, ni tan sols l’import, però demana que es faciliti el número de compte bancari abans del 31 de maig.<br />Ahir, els màxims responsables del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, Joan Santó i Josep Marrugat, així com el coordinador comarcal, Josep Joan Saumell, han denunciat  les formes del Consell del Cava.<br />Joan Santó reconeix que el Consell Regulador té dret a aplicar quotes per la superfície inscrita, com ja fa la DO Penedès, però considera que aquestes “no són maneres de fer”. Al seu parer, la carta resulta confusa i genera inseguretat en el sector.

El sindicat també critica que s’hagi decidit aplicar aquesta quota sense parlar amb les altres denominacions d’origen amb les que hi ha coexistència a nivell territorial per tal de buscar una solució més senzilla per als viticultors, com podria ser cobrar una única quota que després es podrien repartir els diferents Consells Reguladors. <br />A la DO Penedès, aquesta quota està al voltant dels 10 euros per hectàrea, però a la DO Cava de moment no donen l’import.

L’establiment de la quota se suma a les dificultats per les que passa el sector productor. <br />Segons han explicat, aquesta campanya ja no es tractarà tan d’una qüestió de preus baixos com de col.locar el producte perquè als cellers hi ha moltes existències de l’anterior campanya i això condicionarà i molt, aquesta. <br />Josep Marrugat ha explicat que alguns productors ja han començat a rebre cartes anunciant retallades del 30 al 50% en la compra de raïm i que el sector està espantat.

Encara és aviat i caldrà esperar a veure com evoluciona la verema, però segons Unió de Pagesos, hi haurà moltes dificultats i no descarten que quedi raïm a la vinya. <br />De moment no han decidit si faran mobilitzacions, perquè a banda que el sector està desmotivat, entenen que potser no és el moment per pressionar les empreses.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: