Dijous, 16 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Localitzats els llibres oficials de l’Ajuntament de Sant Sadurní, desapareguts des del 1939

Gairebé setanta anys després de la seva desaparició s’han localitzat els llibres oficials de l’Ajuntament republicà, del període 1936 –1939, i també se n’han identificat altres que corresponen a l’Hospital Ferrer i Sellés, la Cooperativa Agrària i la Companyia d’Aigües.

 Dels 19 llibres localitzats, n’hi ha quatre que corresponen a les actes de l’Ajuntament durant la Guerra Civil, concretament d’octubre de 1936 a gener de 1939, així com exemplars del registre i de la comptabilitat municipal del mateix període.  <br />L’exalcalde i historiador, Carles Querol, que portava gairebé 40 anys al darrera d’aquests llibres, havia consultat els Arxius de Salamanca i altres arxius sense èxit. La seva insistència, però, ha acabat donant fruits i l’abril passat un historiador de La Pobla de Claramunt a qui Querol havia comunicat el seu interès pels llibres, li va fer saber que d’una manera casual els havia localitzat a l’Arxiu Històric de la Delegació del Govern a Catalunya.  <br />Querol ha explicat a Ràdio Vilafranca que el seu interès per aquests llibres va començar quan estudiava Història, a la Universitat.

La recuperació d’aquesta important documentació permetrà omplir un buit que hi havia en la història de Sant Sadurní d’una etapa de tanta transcendència política com va ser la Guerra Civil.

Segons Querol, els exemplars estan en perfecte estat de conservació i es poden llegir amb tota comoditat ja que la cal·ligrafia és impecable. L’historiador i exalcalde ha explicat que els llibres permetran saber, per exemple, les expedicions de xampany de cava i gasificat de totes les empreses col·lectivitzades de Sant Sadurní, els imports dels impostos revolucionaris cobrats a les famílies benestants o fins i tot, els noms dels alcaldes, que fins ara es desconeixien.

L’actual alcalde, Joan Amat, i Carles Querol ja han iniciat les gestions per poder restituir els llibres el més aviat possible a l’Arxiu Municipal. El delegat del Govern, Joan Rangel, amb qui s’han reunit, s’ha compromès a lliurar una còpia digital dels quatre llibres d’actes a l’Ajuntament de Sant Sadurní, de manera que els historiadors puguin tenir-hi accés el més aviat possible. Pel que fa a la recuperació material dels 19 llibres també s’han iniciat els tràmits per accelerar-ne l’arribada a la capital del cava, però Querol no descarta que pugui trigar uns dos anys. Segons ha explicat a la nostra emissora, els llibres són patrimoni de l’Estat i per cedir-los cal obrir un expedient que finalment ha d’aprovar el Consell de Ministres.<br />                                        

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: