Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

243 establiments de Vilafranca s’han compromès a fer la primera atenció en català

L’ajuntament i la Federació d’Associacions de Comerciants i Professionals de Vilafranca han presentat els resultats de la primera fase d’Establiments col·laboradors, una de les propostes d’actuació de la campanya Preu per preu, en català que pretén que els comerciants es comprometin a fer la primera atenció als clients en català i a mantenir aquesta llengua, sempre que sigui possible.

Entre el passat novembre i el febrer d’aquest any s’han visitat els 383 establiments, membres de les 5 associacions de comerciants pertanyents a la Federació. A Vilafranca hi ha uns 800 establiments en total, però la resta no estan associats.

Dels visitats, un 63’4% ha signat l’acord de col·laboració, un 19% s’ha negat i un 17’4% no han respost a la invitació.

Per associacions, les adhesions respecte al nombre d’associats són més nombroses al Centre Vila, seguides pels establiments de l’Avinguda Tarragona, els de l’Espirall, les Clotes i finalment, Eugeni d’Ors.

El president de la Federació d’Associacions de Comerciants, Botiguers i Professionals de Vilafranca, Lluís Ràfols, es mostra decebut amb la resposta obtinguda perquè esperava resultats més satisfactoris.

El director del Centre de Normalització Lingüística del Penedès-Garraf, Biel Senabre, ha explicat que passaran la llista dels establiments col·laboradors als voluntaris lingüístics i a les seves parelles.

La presentació dels resultats de la primera fase de la campanya també ha servit per presentar la segona fase, adreçada als establiments que el Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme té a Vilafranca, 85 en total.

La seva presidenta, la Dolors Pons, es mostra il.lusionada amb la campanya tot i que reconeix que és un sector difícil per la rotació i escassetat de personal qualificat.

Des del Patronat de Comerç de Vilafranca, Xavier Lecegui obre les portes als establiments no associats que es vulguin adherir a la campanya. Per la seva banda, el regidor de Política Lingüística, Joan Ríos, també emplaça els consumidors a utilitzar el seu dret a utilitzar el català als establiments de Vilafranca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: