Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La torre de la muralla descoberta recentment es podrà veure en les visites dels diumenges de març

L’excavació arqueològica d’un nou tram de la muralla de Vilafranca, al carrer Hermenegild Clascar números 16 i 18, ha permès localitzar una torre i el vall que hi havia davant la muralla que servia de defensa.

La torre és de base rectangular, de 3 x 6 metres de costat, construïda amb blocs de pedra calcària escairats als angles exteriors i blocs irregulars a la cara interna i a la resta del parament. Els seus murs tenen 1’40 metres de gruix i ha conservat una alçada de 8 metres, des de la seva base.

La situació d’aquesta torre era coneguda, ja que un dels primers mapes de Vilafranca, realitzats a la segona meitat del segle XIX, n’indicava l’existència. El que no es podia saber és que s’havia conservat com explica l’arqueòleg, Josep Maria Feliu.

 

La torre està alineada amb el Passatge Sant Ramon, que surt a la Plaça Jaume I, i que antigament podria haver estat el carrer que comunicava la zona de la Plaça de l’Oli amb el camí de ronda de la muralla en aquest sector.

La troballa és important perquè és la primera torre sencera que apareix a la muralla vilafranquina, segons Feliu.

 

L’altra novetat de les excavacions ha estat poder documentar com el traçat de la muralla es va modificar al segle XV, desviant-lo parcialment cap a l’interior en aquest sector, i també la construcció d’una torre.

Durant tots els diumenges d’aquest mes es faran visites guiades per la muralla, comentades per l’equip d’arqueòlegs de l’excavació, que finalitzaran amb una visita a la torre.

Per assistir-hi cal fer reserva al Museu de Vilafranca, trucant al 93 890 0582, o a l’Institut d’Estudis Penedesencs trucant al 669 88 29 59.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: