Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La comunitat benèfica Sion inicia accions per recuperar la memòria històrica dels jueus de la Vila

Com a símbol de tolerància, la comunitat Sion, un centre de cultura sefardita i coneixement cabalístic, vol recuperar la memòria històrica dels jueus de Vilafranca que al segle XIV van ser perseguits, espoliats i expulsats. L’ objectiu és que aquests vilafranquins de religió jueva siguin recordats, respectats i es restauri la seva dignitat com a éssers humans.

El president de la comunitat Sion, José Varela, explica les motivacions que els mouen a encetar aquest procés de recuperació de la memòria històrica dels jueus. Per això, Sion ha entrat una sol·licitud a l’ ajuntament de Vilafranca amb tres iniciatives. En primer lloc, demanen que el carrer Marquès d’Alfarràs es torni a anomenar carrer dels jueus, nom que rebia abans del franquisme.

En segona instància, Sion proposa a l’ equip de govern que comenci una investigació arqueològica a l’ antic cementiri dels jueus de la Vila, que es troba a la falda de la muntanya de Sant Pau. I la tercera proposta que plantegen passa per la potenciació del barri jueu, senyalitzant-lo, col·locant una placa commemorativa que recordi els màrtirs assassinats i protegint-lo de l’ especulació immobiliària.

Sion també demana que l’ emplaçament del barri jueu estigui present a les guies i informació turística de la Vila. Segons Varela, Vilafranca és dels pocs municipis que actualment no recorda de cap manera l’ existència de l’ antic barri jueu.

Per donar suport a aquestes iniciatives i així recuperar la memòria històrica dels vilafranquins jueus que al segle XIV van ser perseguits, Sion impulsarà una recollida de signatures. En aquest sentit, l’ entitat també ha fet una sol·licitud a l’ ajuntament de Vilafranca, demanant permís per instal·lar una taula a la plaça de la Vila i a la Rambla de Sant Francesc.

La comunitat benèfica Sion està inscrita al registre d’associacions de Vilafranca i al de Catalunya. Des de fa un parell d’anys té seu a la capital penedesenca, al carrer Ramon Freixas número 54.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: