Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La jornada sobre l’etiquetatge en català que s’han fet a Sant Sadurní han detectat una millora

La jornada s’ha desenvolupat al Casal d’Entitats de Sant Sadurní, i estava organitzada per l’ajuntament de la capital del cava i el Consorci per la Normalització Lingüística. La intenció era acostar després de 10 anys de les primeres jornades, la realitat del moment actual de la presència del català en l’etiquetatge dels vins i caves produïts a Catalunya.

La sessió ha finalitzat amb una conferència sobre “Economia, comerç i llengua” que ha ofert el professor de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona Ramon Tremosa.

Abans s’han fet intervencions també interessants com la del responsable d’estudis i indicadors de la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, Joan Solé, que ha destacat que en els darrers anys s’ha detectat una millora en la presència del català, sobre tot pel que fa als vins amb D.O, que son un 70%; i menys en el cas dels caves que estarien al voltant del 50%.

Solé comentava l’esforç que estant fent les empreses per posar-se al dia, però que encara queda molt per fer tot i que els empresaris cada cop tenen més clar que vendre en català a Catalunya ha de ser el normal. Un exemple n’és el grup Bon Preu, que com explica Solé, ha fet aquesta aposta de forma clara.

 

L’organització valorava molt positivament també el desenvolupament de la jornada, i feia un balanç positiu d’aquests 10 anys que han passat des de la celebració de la primera. La coordinadora dinamitzadora d’assessorament del Consorci de Normalització Lingüística, Queti Vinyals, explicava però que s’ha volgut mirar també de manera ferma cap el futur. Així, destacava que hi ha més consciència dels empresaris en aquests temes, que cada tenen més clar que no és una qüestió de cost afegit al producte, sinó de voluntat.

 

En la jornada s’han presentat també dades com per exemple que entre els 30 vins i caves de denominació d’origen més presents en les superfícies de lliure servei s’ha passat de les 10 que hi havia al 2003 a les 25 que hi ha en aquest 2006.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: