Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Gelida serveix avui 500 litres de la típica escudella de Santa Llúcia

La festa de Santa Llúcia és la més tradicional i popular de les que se celebren a Gelida.

Els actes han començat a les cinc de la matinada, al Pati dels Lluïsos, amb l’ encesa de les fogueres per coure l’ escudella.

A les 10 del matí, amb la inauguració de la Fira d’ Artesans, els gelidencs han començat a passejar pels carrers Major i Marquès de Gelida, tot i l’ intens fred. Enguany hi participen uns seixanta expositors que han contribuït a animar el matí.

Jordi Julià de la Comissió de Santa Llúcia ha explicat al magazine La Plaça que han fet 500 litres d’ escudella, repartida en vuit calderes. El caldo bull unes vuit hores i aquest és, segons Julià, el secret de l’escudella gelidenca.

Una dotzena de cuiners estan pendents de les calderes, al llarg de tot el matí i cap al migdia tiren els últims ingredients, l’ arròs i els fideus.

A quarts de dues es comença a repartir l’ escudella que els gelidencs acostumen a menjar-se a casa. Amb olles i peroles de tota mena, s’ acosten fins a la plaça de l’ Església a buscar les seves racions.

Abans, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, ha presidit l’ ofici de Santa Llúcia i l’ha beneïda.

Enguany, la festa de l’ escudella de Gelida celebra el 150 aniversari de la creació i publicació dels estatuts de l’ antiga germandat de caràcter assistencial que organitzava aquesta celebració com explica Jordi Julià.

L’ acte principal de la celebració dels 150 anys és la Trobada d’ Escudelles que celebraran aquest diumenge amb la participació de les colles de Castellterçol, Encamp, la Seu d’ Urgell, Ponts, Tremp, Vidreres i l’ amfitriona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: