Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès és lluny de l’objectiu europeu de recollir el 50% dels residus de forma selectiva

Aquesta xifra s’hauria d’assolir el 2020. Des de l’Agència de Residus de Catalunya s’impulsarà una campanya per potenciar la recollida selectiva de la fracció orgànica arreu del país.

S’han presentat les dades de generació de residus municipals a Catalunya durant l’any 2016. Un estudi que reflexa que el 2016 a Catalunya es van generar 3,7 tones de residus, el que representa 1,36 quilos de deixalles per habitant i dia. Malgrat aquesta dada, que és lleugerament superior a la del 2015; si es té en compte el creixement econòmic d’aquests darrers anys s’observa una certa tendència al canvi cap a un model de producció i consum més sostenible. Així, el creixement del PIB del 2016 va ser del 3’7 respecte el 2015 però la generació de residus municipals va ser només del 0’65% superior a l’any anterior.
La recollida selectiva a nivell de Catalunya es manté en unes xifres similars a les de 2015, amb un global de 1,4 milions de tones i un 38’5% del total dels residus generats.
L’Alt Penedès, segons l’estudi genera 48.800 tones de residus municipals, que representen 1,26 kilos per habitant cada dia, amb un descens de prop del 7% respecte l’any anterior. D’aquestes quantitats, unes 18.000 tones corresponen a la recollida selectiva. Una xifra que representaria el 36,65% del total de residus municipals que es generen a la comarca. Amb aquesta quantitat, l’Alt Penedès estaria lluny del 50% que seria l’objectiu europeu per l’any 2020, i per sota també de la mitjana a Catalunya que seria del 38’5%.
A l’Alt Penedès, les gairebé 18.000 tones es dividirien en prop de 5.500 tones de la Fracció Orgànica dels residus, 2.300 serien de paper i cartró, gairebé 2.900 de vidre, prop de 2.000 d’envasos, 2.300 de voluminosos i fusta i finalment 1.600 de runes, pel que fa a les quantitats més grans.
En la presentació d’aquest estudi, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha insistit en què cal millorar en tot el que té a veure amb la recollida de la fracció orgànica, on encara queda molt per fer. Es posarà en marxa una campanya de conscienciació específica de cara la part final de l’any.
Des de l’Agència consideren també que la nova fiscalitat que s’aplicarà pel que fa als cànons sobre la disposició dels rebuig dels residus municipals ajudarà segurament a que més municipis i ciutadans reciclin.
Aquest acords es assolir amb les entitats municipalistes i ja d’ajudar a que més municipis estudiïn adoptar models i sistemes de recollida més eficient que els permetin portar menys fracció resta que acaba als abocadors o incinerada.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: