Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El documental “Milà, resistència a la muntanya” està a la recta final de la seva realització

“Milà, resistència a la muntanya” és un documental sobre la vida de Josep Milà i Atzet, pagès de professió i gran muntanyenc vilafranquí, de 95 anys.

El projecte és una idea del col.lectiu Correm per la Terra junt amb la productora Nebraska Produccions, que s’està desenvolupant des de l’any 2014 i que el setembre de l’any passat va obrir una via de finançament a través de Verkami que va assolir el seu objectiu ràpidament. L’equip de realització es troba a la recta final del reportatge i es preveu la seva estrena pel dissabte 4 de novembre, a les set de la tarda, a l’Auditori de Vilafranca.

El treball vol ser un homenatge a la figura de Josep Milà, nascut el 21 de desembre de 1921. Milà és història viva de l’excursionisme català de postguerra. Es va enamorar de la muntanya durant la guerra civil, on hi va participar com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti al Pirineu lleidatà. Quan va acabar la Guerra Civil, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Vernet de Ariege. Després del camp de concentració, en Josep Milà va tornar a la Vilafranca ocupada per les tropes feixistes, el setembre de l’any 1939. L’any 1949 durant unes ascensions a diferents cims del Pirineu va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona i va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, dalt de diferents cims dels Pirineus. És per aquest fet que la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista.

Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes fora de l’estat espanyol. No obstant això, l’any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc, i l’any 1962 el Cerví.

També va acabar fent muntanya a més de 150 països de tots els continents del món, pujant els cims més alts de tots els països d’Europa.

A part, la seva casa ha estat durant molts anys un punt de trobada pels excursionistes vilafranquins, molts dels quals es van iniciar a la muntanya gràcies a ell.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: