Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un documental recorda la cruesa del conflicte armat que continua patint la República del Congo

“Uchungu na tumaini, Crònica del dolor i l’esperança” és el títol del documental que es va projectar aquest dimecres al Casal Popular de Vilafranca.

L’acte va comptar amb presència del seu director i que vol trencar el silenci que envolta el conflicte de la República Democràtica del Congo. El documental de Josep Ramon Giménez vol mostrar, més enllà de l’explotació dels recursos naturals, sobretot les condicions de vida i les vulneracions constants dels drets humans que pateix la població civil congolesa, especialment les dones i nens.

22 anys desprès del genocidi de Ruanda, que va centrar l’atenció internacional, el Congo continua immers en un greu problema. Grups rebels armats es van traslladar a unes zones riques en mineria, sobretot en coltan, molt necessari per la tecnologia occidental.

La població pateix greus abusos, sobretot les dones. I a casa nostra el conflicte sembla oblidat. Entre altres aspectes també perquè el Congo no va ser una colònia espanyola.

Josep Ramon Giménez és membre de la lliga dels Drets dels Pobles, i desprès d’uns anys de sensibilització a Catalunya, va optar per desplaçar-se al Kivu Nord per treballar en la cooperació i amb una petita càmera per prendre testimoni directe i mostrar el dinamisme, l’activisme i la lluita d’una societat que vol recuperar la quotidianitat, captant testimonis i vivències colpidores i reals.

L’autor del documental recorda que a final de mes Barcelona acull el congrés internacional de la telefonia mòbil i que per fer sentir també la veu de la població del Congo la ONG Setem organitza aquells dies un congrés a Barcelona.

Josep Ramon Giménez és periodista, ha treballat durant 25 anys a Televisió Espanyola i des del 2009 s’ha dedicat a fer documentals audiovisuals per a diferents ONG i entitats del tercer sector.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: