Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un informe de la Sindicatura de Comptes detecta irregularitats a la Mancomunitat Penedès-Garraf en l’exercici de l’any 2012.

Conegut aquest informe Vilafranca s’ofereix per liderar una reestructuració de l’organisme.

A les conclusions de l’informe s’assenyala que des de l’exercici 2005, la funció interventora ha estat exercida pel gerent de la Mancomunitat, fet que suposa una greu manca de segregació de funcions, atès que la fiscalització i l’aprovació de les operacions recauen en la mateixa persona.
En l’apartat de personal l’informe recrimina que alguns treballadors cobren complements que no estan previstos en la relació de llocs de treball ni es troben regulats en el conveni i que tampoc no han estat degudament autoritzats. Així mateix la Mancomunitat el 2012 no va fer processos de selecció en la contractació de personal, i va vulnerar, per tant, els principis d’igualtat d’oportunitats. En l’apartat de recomanacions l’informe de la Sindicatura de Comptes recomana que s’agiliti el nomenament d’un funcionari interventor, atesa la manca de segregació de funcions existent actualment entre la fiscalització i l’aprovació de les operacions, ja que la figura del gerent i de l’interventor coincideixen en la mateixa persona.
Addicionalment, i pel mateix motiu, el president de la Mancomunitat hauria de delegar en un altre membre de la Mancomunitat diferent del gerent, les funcions que exerceix en la Mesa de Contractació.
El gerent de la Mancomunitat, Frederic Ràfols, va presentar diverses al·legacions a l’informe, la majoria rebutjades. En declaracions a la nostra emissora Ràfols ha explicat que quan es va incorporar a la Mancomunitat, el 2005, l’organisme arrossegava una sèrie de vicis adquirits.
Amb l’arribada de la crisi i l’augment de la normativa fiscalitzadora ha estat complicat respondre als nous requeriments, però que del 2012 ençà s’està rectificant i en l’actualitat es fan concursos per tot el que marca la normativa. Frederic Ràfols no ha volgut opinar respecte al fet que ell assumeixi la doble funció de gerència i intervenció perquè és el propi govern de la Mancomunitat que ha de decidir sobre aquest aspecte.
D’altra banda el regidor d’hisenda de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, que continuarà sent el representant de Vilafranca a la Mancomunitat, explica que s’ha ofert per impulsar una reestructuració atenent les millores que reclama l’informe de la Sindicatura. Es planteja separar les funcions de gerència i de intervenció i reforçar els serveis jurídics.

El dia 8 de setembre s’ha de reunir la junta de la Mancomunitat per analitzar l’informe, i a finals de setembre s’ha de constituir el nou Ple de la Mancomunitat. La proposta política que s’està plantejant és una presidència per part de l’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, i diverses vicepresidències, entre les quals de de Vilafranca, que seria en caràcter executiu.

En relació a l’informe de la sindicatura Ruiz assenyala que cal fer un mea culpa entre tots, tot i que el gerent té un pes important en la responsabilitat. Finalment també una reflexió en el sentit que cal més control polític de l’organisme.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: