Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La VI Jornada d’ètica de l’Alt Penedès aborda el concepte de tenir cura dels altres

La jornada ha tingut lloc aquest divendres al matí a l’auditori del Fòrum Berger Balaguer, emmarcada en el festival del pensament del Penedès, VilaPensa.

Sota l’organització del Comitè d’Ètica Assistencial del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) i el Comitè d’Ètica Assistencial del Consorci Sociosanitari de Vilafranca Ricard Fortuny (CSSV) la cita ha servit per reflexionar sobre l’ètica en les cures des de diferents perspectives.

La conferència inaugural ha anat a càrrec d’Esther Busquets, infermera, doctora en Filosofia i professora de Bioètica a la Universitat de Vic, que ha parlat de la importància de les paraules i els models en la cura dels altres i de nosaltres mateixos.

A la segona part de la jornada, una de les intervencions ha anat a càrrec de María Jiménez, infermera, doctora en Antropologia Social i Cultural i professora d’Ètica de la Facultat d’Infermeria de la URV. Jiménez passava de la teoria a la pràctica amb una «brúixola ètica per a la pràctica ètica de la cura».

La metgessa intensivista Diana Gutiérrez, per la seva banda, ha parlat de la humanització a les cures intensives, que comença buscant un referent familiar del pacient per tal que exerceixi com a intermediari.

La jornada d’ètica acabava amb el testimoni personal del metge jubilat Carles Orta que, sota el títol ‘Des de l’altre costat’, explicava la seva experiència com a pacient.

En un sistema sanitari altament tecnificat i una societat basada en la productivitat, la jornada ha posat el focus sobre com les persones han de ser cuidades i tractades amb amor i dignitat. També s’ha fet la reflexió que els professionals de la salut a vegades no poden curar però sempre poden cuidar i acompanyar. I que la societat ha de replantejar seriosament com afronta i valora les cures, tant en l’àmbit domèstic com en el professional.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: