Diumenge, 19 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Ricard Fortuny ampliarà i renovarà els espais, passant de 6 habitacions individuals a 70

La Junta de Govern del Consorci Sociosanitari de Vilafranca dona llum verda al projecte d’ampliació i renovació del Centre Ricard Fortuny, amb un centre sociosanitari i una residència de gent gran.

Així ho han anunciat l’alcalde, Francisco Romero, el nou president del Consorci de Salut, Josep Mayoral, i el nou president del Consorci Sociosanitari, Francesc Ferrer, que han avançat alguns detalls del projecte. També acompanyats de la gerent del centre, Elisabeth Rutllant, i la directora assistencial, Olga Mato.
Segons han explicat, el projecte suposarà una ampliació i renovació dels espais que proporcionarà un major confort i intimitat a les persones ingressades o residents i a les seves famílies, i que millorarà, al mateix temps, les condicions de treball dels professionals.

En concret, el projecte preveu l’ampliació del centre en dos nous mòduls, de quatre plantes cadascun, en què s’habilitaran 32 noves habitacions dobles. Això permetrà un increment de les habitacions individuals als actuals espais, que passaran de 6 a 70. D’aquesta manera, es disposarà d’un total de 184 habitacions.

En aquest sentit, es farà un salt qualitatiu a l’hora de donar resposta a les necessitats quotidianes i de confort dels usuaris. Cal tenir en compte que un 36% dels pacients i un 51% dels residents del Ricard Fortuny són dependents i requereixen, per tant, ajuda per enllitar-se, aixecar-se del llit, menjar o per a la higiene personal.
A més, el 45% dels usuaris del centre porten cadira de rodes i, en el cas dels residents, el 29% requereix una grua per mobilitzar-los, fet que requereix habitacions àmplies que facilitin els desplaçaments de manera autònoma o les maniobres dels professionals que els atenen.

Durant la presentació del projecte, també s’ha assenyalat que l’ampliació i l’increment de les habitacions individuals farà que el centre estigui més preparat en cas que es tornés a viure una situació de pandèmia, ja que permetria una millor sectorització dels espais i facilitaria els aïllaments.
El projecte suposarà una inversió de 4,1 milions d’euros, que afrontarà el Consorci Sociosanitari amb recursos propis, sense finançament extern.

L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha explicat que una de les primeres accions des que va assumir l’alcaldia va ser plantejar la necessitat de posar al dia el Centre Ricard Fortuny recollint les propostes tant dels equips professionals com dels usuaris. Un projecte que ara neix amb molta força.

A partir d’ara, es començarà a treballar en els plecs tècnics del projecte arquitectònic, amb l’objectiu de treure’l a licitació pública abans de l’estiu i poder licitar i iniciar les obres el 2025. S’estima que les noves instal·lacions estaran acabades a mitjan de 2027.
L’ampliació i renovació dels espais se suma a altres millores que s’estan duent a terme per millorar l’atenció i el benestar a les persones usuàries. Entre elles, la renovació completa del sistema de climatització, que permetrà regular la temperatura de forma individualitzada, especialment a les habitacions, i que es preveu finalitzar aquest mes de juny. Enguany també finalitzarà la renovació del sistema de trucada pacient-infermera a totes les habitacions del centre
Així mateix, hi ha prevista la instal·lació d’un quart ascensor, més gran que els actuals, que facilitarà el desplaçament de llits i altres elements, i que millorarà, alhora, la mobilitat d’usuaris, visites i professionals.
També s’habilitaran terrasses cobertes a la Unitat de Psicogeriatria, per ampliar els espais exteriors destinats al benestar dels pacients, i es duran a terme reformes a la cafeteria.

Finalment, el Centre Ricard Fortuny té prevista la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que permetran disminuir la despesa energètica i reduir, alhora, l’impacte ambiental. D’aquesta manera, l’entitat continuarà avançant en el seu objectiu de convertir-se en una organització sostenible.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: