Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La guerra d’Ucraïna continua present al Penedès, tot i la menor visibilitat mediàtica

Després de 2 anys de conflicte, el suport institucional internacional encara es manté, però la percepció per part de la ciutadania ha disminuït per la menor presència del conflicte als mitjans.

El 24 de febrer de 2022 va iniciar-se l’atac de Rússia a Ucraïna, sorprenent bona part del món occidental i donant pas a una guerra que encara avui es manté activa. L’atac va provocar moviments de suport a Ucraïna arreu, també al Penedès, i la resposta ciutadana davant la crisi humanitària per els atacs sobre la població civil es va avançar en mols llocs a la que van donar les autoritats.

Dos anys després, la situació a Ucraïna és molt més complicada tant en el camp militar com en el social, a causa del desgast provocat per 24 mesos de guerra.

Una de les persones que ha viscut aquest conflicte en primera persona i des de Ucraïna és Dima Voloshyn, que treballa com a cirurgià en un hospital a la ciutat Rivne. Recorda que aquell 24 de febrer anava a treballar quan va saber que estaven bombardejant Kiiv.

Remarca també que ara, després de 2 anys, més que adaptar-se a la situació han assumit que la seva realitat és la guerra.

Des del Penedès la situació es va viure amb sorpresa i incredulitat, com apunta Ton Rimbau, que durant dos mesos va acollir familiars de la seva dona ucraïnesa.

En el seu cas va mirar de buscar punts on es pogués fer recollida de material per enviar cap a Ucraïna

Gabi Torrent, pastor de l’església evangèlica de Vilafranca, recorda que va rebre crides de suport ja des del primer moment. En el seu cas des de Romania, on ja acollien famílies i nens refugiats de la guerra.

Torrent i la seva família van acabar acollint un grup de 15 infants i joves d’un orfenat, amb un matrimoni que els fan de tutors.

Des d’Ucraïna, en Dima explica que després de 2 anys de conflicte, Dima considera que serà difícil que hi hagi una solució militar, i demana a Europa que mantingui l’ajut.

Per Torrent, que ha continuat mantenint el contacte amb els orfenats durant aquests 2 anys, en aquests moments hi ha una certa sensació de desànim entre la població.

Tot i que en menor volum, des del Penedès es continua mantenint en la mesura del possible l’enviament d’ajut cap a Ucraïna, ja siguin aliments, material sanitari o fins i tot drons.

Les necessitats després de 2 anys de guerra s’han anat agreujant

Dima, de la seva banda, agraeix l’ajut que arriba des del Penedès, i insisteix en que és imprescindible per poder continuar fent front a l’atac rus.

Dos anys de guerra que s’han tornat la realitat quotidiana a Ucraïna, i que han acabat fent desaparèixer de la primera plana de l’actualitat el conflicte a la resta del món.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: