Divendres, 1 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Capella de Sant Joan acull l’exposició ‘Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939’

L’exposició de l’Institut d’Estudis Penedesencs recull la trajectòria de les 35 col·lectivitats agrícoles que hi havia en 32 municipis penedesencs durant la Guerra Civil espanyola de 1936-1939.

Consta de 15 plafons i d’un catàleg, i ha estat comisariada pels historiadors Ramon Arnabat i Guillem Puig.

L’exposició explica la formació i funcionament de les col·lectivitats agrícoles al Penedès durant la Guerra Civil espanyola amb la voluntat de comprendre aquestes iniciatives camperoles comunitàries en el marc de les transformacions econòmiques i socials que es produeixen a Catalunya a partir del juliol de 1936.

La mostra es nodreix també d’imatges provinents del fons fotogràfic Pérez de Rozas.

Les col·lectivitats agrícoles, tot i que sovint oblidades, formen part de la nostra història i de la memòria democràtica del nostre país.

Al Penedès s’han documentat un total de trenta-cinc col·lectivitats agrícoles en un total de trenta-dos municipis, amb unes 2.000 hectàrees de vinya, cereals, horta, oliveres i ametllers, fruiters, i la participació de 2.000 persones. Les col·lectivitats comptaven amb terres expropiades i d’altres d’aportades pels pagesos, edificis, cellers i eines, així com granges d’aviram, conills i porcs.

L’objectiu era satisfer les necessitats dels seus integrants i contribuir a construir una societat igualitària i democràtica, com a culminació del procés de mobilització camperola. La majoria de col·lectivitats eren impulsades per la CNT, però també hi van participar en alguns municipis el POUM, la UGT o la Unió de Rabassaires.

La inauguració de l’exposició va comptar amb la presència del comissaris, Ramon Arnabat i Guillem Puig i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau. La mostra es pot veure a la Capella de Sant Joan fins el 18 de febrer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: