Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una de cada deu persones pateix assetjament a la feina i la majoria són dones immigrants

Darrere d’aquesta xifra, sovint silenciada, s’hi amaga molt patiment per la víctima. Els experts recomanen trencar barreres i assessorar-se per professionals.

Un de cada deu treballadors ha patit en algun moment de la trajectòria professional assetjament laboral a Espanya, segons dades de la Unió Europea.

Des del servei de Benestar de l’Institut Català de la Salut van detectar que hi havia moltes derivacions a psicologia per ansietat, malestar emocional lligat a l’àmbit laboral. És per aquest motiu que van crear grups de gestió laboral.

Va ser aleshores quan havent detectat la mancança en aquest grup van decidir fer la coordinació amb el Col.lectiu 9 Assessoria Jurídica Laboral de Vilafranca del Penedès, per oferir als pacients el punt de vista legal i per resoldre possibles dubtes.

Segons l’advocat Ricard Muntaner és essencial saber identificar quines conductes son assetjament i diferenciar-les dels conflictes laborals. Tanmateix, Muntaner emfatitza en trencar el silenci i demanar ajuda.

Cal emfatitzar que les conductes d’assetjament són subtils, variades i considerades de forma aïllada podrien donar la sensació de ser irrellevants, però acostumen a formar part d’una estratègia que va soscavant l’autoestima de la víctima, fins a deixar-la en una situació d’indefensió i submissió que pot concloure amb la seva anul·lació física, psíquica i social. La majoria d’aquestes víctimes són dones immigrants, segons dades de la Unió Europea.

Per aquest motiu és molt important per un costat tenir proves escrites o bé testimonis de companys, així com la representació sindical. Des de la UGT Anoia-Alt Penedès-Garraf posen sobre la taula el procediment que han de seguir els sindicats de les empreses.

En aquest context, el secretari d’organització de la UGT també explica quins són els tipus d’assetjament més freqüents.

La gran majoria de víctimes han callat i han patit molt temps, en alguns casos en absoluta solitud, silenciades per un entorn i un sistema on fins ara no han trobat com obrir-se sense embuts. Per aquest motiu per elles és molt important teixir xarxa i poder formar part dels grups de gestió laboral.

La pedagogia i el coneixement és essencial segons els professionals. A més, cal tenir en compte que tothom qui pateix una situació d’assetjament laboral pot posar-se en contacte amb l’ICS per a afrontar-ho conjuntament i teixir xarxa.

S’està treballant perquè professionals del sector jurídic puguin accedir als grups de gestió laboral de l’ICS i puguin resoldre dubtes específics de les persones integrants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: