Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Pla Territorial del Penedès, eina fonamental per afrontar els reptes de la vegueria

La Generalitat pretén aprovar el Pla Territorial del Penedès aquest 2024 i que les quatre comarques afrontin juntes els reptes de futur de la vegueria.

El passat mes de desembre va fer-se oficial l’aprovació de l’avantprojecte del nou Pla Territorial Parcial del Penedès. Un projecte que té l’objectiu d’unir en un mateix pla les quatre comarques de la vegueria penedesenca, el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i l’Anoia, per tal de traçar estratègies comunes en matèria d’infraestructures, espais oberts i assentaments.

Segons el delegat Territorial del Govern al Penedès, David Alquézar, aquest nou Pla Territorial és l’últim de Catalunya, en ser la vegueria del Penedès l’última a crear-se, però el primer de tots en afrontar de manera clara les transformacions que està vivint el món; a més de marcar-se l’objectiu del reequilibri urbanístic i augmentar les oportunitats al territori.

Tot i que el Pla Territorial del Penedès no està encara aprovat, en ser un avantprojecte, la Generalitat cataloga el seu estat com un triomf per tal de continuar avançant en matèria de cohesió territorial.

Una cohesió esperada per les comarques de la vegueria Penedès, que avui dia es troben disgregades entre els diferents Plans Territorials dels voltants.

L’Anoia, per exemple, forma part del Pla de la Catalunya Central, mentre que l’Alt Penedès i el Garraf formen part del de l’àrea metropolitana de Barcelona; i el Baix Penedès de la planificació territorial del Camp de Tarragona.

Per tant, el nou projecte territorial pel Penedès, assegura Alquézar, suposarà la integració de les comarques amb l’objectiu de dotar-les d’una visió conjunta i de futur.

Tot i l’avançat estat del projecte, entitats del territori com l’associació Pro Vegueria Penedès, creu que s’han perdut tres anys per poder activar Pla Territorial pel Penedès, ja que els debats sobre la seva creació o sobre els reptes i mancances del conjunt de la vegueria van començar a l’inici de la pandèmia de la COVID.

Pro Vegueria Penedès també està lluitant, ara mateix, perquè es puguin implementar en el projecte del Pla Territorial Parcial diferents mesures per millorar la cohesió del mig milió d’habitants de la vegueria Penedès.

En matèria d’infraestructures, per exemple, Cuyàs insisteix en la promoció d’una línia ferroviària que passi per l’Anoia per tal de donar servei a la comarca i pugui solucionar, a més, la saturació dels trens de mercaderies i passatgers en les actuals vies.

D’altra banda, en el sector dels Espais Oberts, que és un dels principals eixos en el que es vertebra l’avantprojecte del Pla Territorial, l’associació defensa la protecció del paisatge agrícola del Penedès, que avui dia, segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, suposa el 29% de tot el sòl.

Un dels grans projectes que proposa el nou Pla Territorial Parcial del Penedès en matèria d’Espais Oberts, per exemple, és la creació del Catàleg del paisatge del Penedès, el qual pretén identificar els 16 paisatges de la vegueria, el seu estat de conservació, qualitat i potencial; ja que, actualment, estan dividits en tres catàlegs en tant que les quatre comarques formen part de, també, tres Plans Territorials diferents.

Una notícia molt esperada pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi) i la seva presidenta, Soazig Darnay, per tal d’assegurar el futur d’un Penedès vitivinícola.

Per Darnay, a més, sacrificar el peculiar marc agroforestal penedesenc amb la seva permanència a marcs territorials de grans metròpolis, com per exemple Barcelona, seria un error.

En el context territorial de l’Alt Penedès, que és on ens trobem, òrgans polítics com el Consell Comarcal veuen amb bons ulls el Pla Territorial Parcial que proposa la Generalitat, però asseguren que necessiten aprofundir en el document.

Segons el seu president, Xavier Lluch, el Pla ha de ser respectuós amb les voluntats concretes de l’Alt Penedès que, a vegades, no es veuen des de Barcelona.

Lluch diu que no hi haurà un «no» a tot, però el «sí» del Consell de l’Alt Penedès estarà condicionat a la seva manera de veure la comarca. Una zona molt atractiva entre les metròpolis de Barcelona i Tarragona, que tot i ser una zona de pas, s’ha de lluitar perquè adquireixi un criteri.

Amb tot, la creació del nou Pla Territorial del Penedès encara la seva etapa final, amb l’inici d’un procés participatiu ciutadà i una jornada de sessions territorials amb els consells d’alcaldes de les quatre comarques, per tal de crear un document final eficient i aprovar el Pla, si tot va bé, aquest mateix 2024.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: