Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Dijous s’aplicaran noves restriccions contra la Covid, limitant aforaments i trobades socials

Pendent del que pugui acabar aprovant el TSJC, el Govern ha proposat tornar a aplicar limitacions en els aforaments de restaurants i comerços, i recomana reduir els contactes socials.

El Govern de la Generalitat ha anunciat noves restriccions per frenar l’augment de contagis de coronavirus. Aquestes mesures passen per limitar les trobades socials a 10 persones i també preveuen el tancament de l’oci nocturn. Es vol recuperar el toc de queda d’1 a 6 de la matinada i es recomana el teletreball. A més, tornen les limitacions d’aforament a la restauració, al comerç i als gimnasos.

La notícia no per esperada deixa de ser menys preocupant per un sector com el de la restauració que ja ha sofert molts tancaments i restriccions. Ara en interiors la restricció és del 50% de l’aforament. Ivan Batlle, de Casa Joan, comentava que veien com anava tot plegat, ja fa setmanes que estant rebent anul·lacions i que en el seu cas han decidit tancar aquestes festes i mirar d’encarar el 2022 de la millor manera.

També el comerç ha d’aplicar restriccions, en el seu cas d’un 70% de l’aforament. La presidenta de Centre Vila, Marta Vivas, apuntava que la notícia era esperable veient com anava la pandèmia, però que esperaven poder acabar la campanya de Nadal. Ara hauran de veure si la previsible reducció de trobades familiars també els afecta en menys vendes en relació als regals de Nadal.

Els qui també han vist com se’ls reduïa l’aforament de cara als propers dies són els gimnasos. Només podran acollir el 70% del seu aforament, però en alguns cas comenten que després de les darreres restriccions i tancament hi ha part dels seus usuaris que no han tornat. Regina Esclasans, directora del gimnàs Eds de Vilafranca afronta la decisió amb resignació, i esperant que no els tornin a tancar.
A banda de les noves restriccions, Salut ha pres altres mesures per l’evolució de la pandèmia. A partir d’aquest dijous, s’haurà de fer quarantena si s’és contacte estret d’un cas positiu de coronavirus tant si s’està vacunat com si no, amb dues excepcions: els residents en centres residencials amb una cobertura de dosis de record superior al 85% i els professionals sanitaris i sociosanitaris, als quals s’aplicarà el protocol de proves diagnòstiques que correspongui.
Segons la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, l’elevada transmissió comunitària actual, amb uns 5.000 casos diaris, fa necessària aquesta quarantena per als contactes estrets.

La realització de proves per a aquests contactes es limita ara a les persones amb símptomes i als estudis de casos de brots rellevants, on aquesta pràctica resulta ara més efectiva. No obstant, qualsevol persona en quarantena que tingui símptomes haurà de contactar amb el sistema de salut.
Pel que fa a la vacunació, hi ha diverses accions en marxa. S’enviaran SMS de recordatori a persones d’entre 60 i 69 anys per afavorir la dosi de record, i ara també es trucarà a persones d’aquestes edats que encara no estiguin vacunades.
S’obre la vacunació de record a persones vacunades amb AstraZeneca, de qualsevol edat, que faci més de tres mesos de la darrera dosi. També s’enviaran SMS de recordatori a persones vacunades amb Janssen. I s’impulsarà la primovacunació en persones de 12 i més anys. Es preveu anar incorporant progressivament a la vacunació de record els grups d’edat de més de 40 anys que faci més de sis mesos de la darrera dosi, començant amb les persones més grans.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: