Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Govern completa el planejament territorial de Catalunya al Penedès

La Comissió de territori de Catalunya ha donat un pas més per completar tot el planejament territorial de Catalunya informant de l’avantprojecte del Pla territorial parcial del Penedès.

També donant compte del seu Catàleg del paisatge. D’aquesta manera, el Govern compleix el mandat legislatiu de creació de la vegueria del Penedès i del seu àmbit de planificació territorial.
El Pla territorial general de Catalunya defineix els diversos àmbits en què s’ha de dividir el planejament, que coincideixen amb les corresponents vegueries. Cadascun d’aquests àmbits ha de comptar amb el seu Pla territorial parcial, que concreti les determinacions generals a la corresponent escala, i amb el seu Catàleg de paisatge, que proposi objectius de qualitat i accions de millora. El 2010, el Govern tenia aprovats tots els plans territorials parcials. El planejament del Penedès quedava repartit entre tres, el de la Regió Metropolitana de Barcelona, el de les Comarques Centrals i el del Camp de Tarragona
El 2010 va crear l’àmbit de planificació territorial del Penedès com a reconeixement de l’especificitat d’aquesta àrea que anys després, el 2017, es constituiria com a vegueria. Com a nou àmbit de planificació, calia dotar el Penedès del seu propi Pla territorial parcial i del seu Catàleg del paisatge. Aquest dimecres la Comissió de territori ha fet el pas necessari per completar aquesta obligació.
El Pla territorial parcial del Penedès abasta les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i 25 municipis de l’Anoia. En total, 72 municipis amb prop de 480.000 habitants.

El Pla s’elabora en un escenari global que ha variat molt respecte als anteriors, redactats fa més de 13 anys. Així, té en compte les principals transformacions globals en marxa, com són la transició verda i la digital, i la necessitat de generar oportunitats de vida en qualsevol punt del territori. ística al litoral per a contribuir a l’equilibri territorial.
El Pla aposta per l’ús del transport públic en les vies integrades interurbanes, així com per incorporar camins, itineraris i xarxa ciclable. Millorar i condicionar la xarxa ferroviària de passatgers i mercaderies també és un dels objectius. El Pla treballa per evitar l’obertura de nous corredors, optimitzant els traçats actuals, i per la creació d’una xarxa saludable de camins i itineraris paisatgístics.
D’altra banda, a la Comissió s’ha donat compte del Catàleg del paisatge del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: