Dimarts, 5 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els records de la Guerra centren el primer capítol del ‘Fils de Vida’ dels Monjos

Es tracta d’una iniciativa que vol recuperar i preservar la memòria oral de les dones de Santa Margarida i els Monjos en relació a diferents etapes de la història recent.

Aquest dijous, en el marc del Dia d’Homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme es feia la presentació a la societat Margaridoia de Santa Margarida i els Monjos de la primera part d’aquest projecte que sota el nom de ‘Fils de Vida’ pretén recuperar el testimoni de les veïnes del municipi com a protagonistes de diferents etapes o episodis de la història local i oferir les seves vivències i la mirada femenina dels esdeveniments.

Sota el paraigua del projecte ‘La memòria de totes’ i amb la col·laboració d’Androna Cultura s’ha tirat endavant aquesta proposta ‘Fils de Vida’ que inclou un treball d’investigació i l’enregistrament dels testimonis en vídeo, per tal de crear un fons audiovisual que serveixi per donar forma a la memòria oral del municipi. Esther Marmaneu és la regidora de Cultura i de Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

La primera investigació de ‘Fils de Vida’ s’ha centrat en les dones i la Guerra Civil. Des del grup promotor del projecte, Montse Mateu comentava que han estat 3 anys de feina en que s’han anat trobant per fer la recerca i entrevistar les 15 dones que hi han volgut participar aportant els seus records i experiències.

La intenció ha estat recollir amb aquests testimonis quin va ser el paper de les dones durant la Guerra Civil, i els primer anys del franquisme.

Aquesta primera projecció va comptar amb força públic a la sala de La Margaridoia, que amb atenció van seguir les explicacions de les protagonistes del documental sobre la seva infantessa, com va viure els anys de la guerra al municipi de Santa Margarida i els Monjos, aportant els seus records, les emocions viscudes i els neguits de les dones en els primers anys de postguerra en relació a familiars i amics.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: