Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’inicia la senyalització de la Ruta del Camí Fariner, que uneix Vilafranca i Els Monjos

És projecte conjunt dels ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca del Penedès que ha comptat amb el suport de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació.

Aquest mes d’abril s’ha completat la fase inicial de senyalització de l’itinerari del Camí Fariner del Foix, que discorre pel camí històric que connectava Vilafranca amb diversos molins de farina del riu Foix i la riera de Llitrà.

El camí Fariner és una ruta d’origen medieval que feien servir els habitants de Vilafranca i voltants per portar el gra a moldre als molins fariners de la conca del Foix, entre els quals destacava per la seva importància i grandària el Molí del Foix. Al llarg del recorregut, es troben vestigis de molins fariners, pous, basses, rescloses i sínies.

Amb aquest projecte s’instal·laran un seguit de “parades” o “estacions” interpretatives i experiencials, que faran valer el patrimoni i alhora tractaran diferents temàtiques entorn de l’aprofitament de l’aigua i del canvi climàtic. A Vilafranca s’han instal·lat diferents elements interpretatius. És el cas de la plaça de l’Era Enrajolada, amb un tòtem que explica com fins finals dels anys 50 del segle passat, aquest espai es va utilitzar per batre el gra.

Miquel Medialdea és el regidor d’Espai Públic i Transició Ecològica.

També hi ha elements a la riera de Llitrà –senyalitzant una bassa naturalitzada per a la reproducció d’amfibis- i al riu Foix -amb diverses siluetes d’espècies de fauna presents a l’entorn del riu. D’altra banda, properament s’instal·larà una cartellera interpretativa al Molí del Foix.

La regidora de Patrimoni de Santa Margarida i els Monjos, Esther Marmaneu, explica que el projecte anirà avançant a poc a poc.

El recorregut es podrà fer a peu, i està pensat perquè més endavant es pugui fer també parcialment en bicicleta, permetent el retorn pel nou carril bici entre els Monjos i Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: