Dimecres, 4 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creix la llista d’espera per accedir al psicòleg per l’alta demanda i la falta de professionals

És un problema que fa anys que existeix, però la pandèmia ha comportat més seqüeles de salut mental i també ha fet que cada cop hi hagi més consciència de la importància de cuidar-se emocionalment

Abans de la pandèmia, més d’una quarta part de la població de Catalunya major de 14 anys patia malestar emocional. La crisi sanitària va venir acompanyada d’una crisi econòmica i social que ha tingut un gran impacte també en la salut i benestar emocional. Des del sector es posa sobre la taula la falta de professionals i la creixent demanda d’ajuda.

A Catalunya falten psicòlegs. Aquest és un problema que fa anys que existeix, però la pandèmia ha comportat més seqüeles de salut mental i també ha fet que cada cop més hi hagi consciència de la importància de cuidar-se emocionalment. Un problema greu és falta de professionals.

El dèficit greu de psiquiatres fa que les llistes d’espera s’incrementin perquè hi ha molta demanda i pocs metges per atendre-la. Pilar Muley explica que la llista d’espera per a casos no greus és d’uns tres mesos i els greus tenen preferència de ser atesos en 15 dies. Muley comenta que cada cop hi ha menys tabú en dirigir-se als serveis de salut mental amb diferents patologies.

Des del Turó Salut Mental també han notat un increment de demanda de serveis, sobretot arran de la pandèmia però era una tendència que ja venia des del 2018.

Al Turó també coincideixen en haver notat que la gent està molt més conscienciada de la importància de la salut mental però que falten recursos per atendre-la. Foix Sogas és la directora del Turó

Sogas apunta també que cal pensar en la salut mental de les persones que cuiden

Per intentar promocionar una bona salut mental CatSalut ha desplegat a cada centre d’atenció primària referents de benestar emocional per prevenir o minimitzar l’aparició de problemes i reduir la medicalització d’aspectes relacionats amb el malestar emocional.

Al CAP Alt Penedès la referent de benestar emocional, Mar Retamero, explica que des de ja fa temps es va detectar la necessitat del desplegament d’uns professionals que treballen per a la població general en diferents grups.

Els referents de benestar emocional no fan consultes clíniques individuals i treballen en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com amb els centres educatius, els centres cívics i equipaments comunitaris per detectar possibles necessitats. Segons Mar Retamero el treball en grup és molt important.

A més, els referents poden donar assessorament a l’equip de sanitaris per tal d’abordar situacions conflictives o d’especial complexitat amb determinats pacients i, si cal, facilitar-los-hi estratègies d’intervenció.

El temps i la llarga llista d’espera a la sanitat pública, doncs, són els dos motius principals pels quals la majoria de població acaba dirigint-se als psicòlegs privats, tot i que no tothom pot permetre-s’ho i, per tant, continuaran faltant recursos a la pública.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: