Divendres, 22 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els grups terapèutics de fibromiàlgia aborden la malaltia des d’una mirada holística

L’abordatge de la fibromiàlgia, una malaltia que afecta el 2’4% de la població, busca la millora del benestar de les persones afectades a través de diferents disciplines.

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic a tot el cos, amb predomini als músculs i a les articulacions de l’esquena i les extremitats, i amb presència d’una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts. Forma part d’un grup de malalties cròniques anomenat síndromes de sensibilització central, juntament amb la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple.

L’Alejandra Fernández pateix fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica. Ho defineix com viure amb un cos de 80 anys tenint-ne 40. Ella forma part d’un dels grups de fibromiàlgia que estan en marxa als CAP Alt Penedès i Vilafranca Nord.

La fibromiàlgia és una malaltia freqüent, especialment entre les dones, i sovint s’acompanya de cansament, trastorns del son i de l’estat d’ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d’altres. De manera que pot afectar significativament la qualitat de vida de qui la pateix i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. A més, el desconeixement fa que hi hagi molta incomprensió al respecte.

En el moment actual no hi ha un tractament que es pugui definir com a curatiu per a aquesta malaltia. Per això els esforços se centren en controlar en la mesura del possible els símptomes per tal de millorar la qualitat de vida i incrementar l’activitat i la participació de la persona amb fibromiàlgia.

Fa vint anys que es fan sessions de rehabilitació amb pacients amb fibromiàlgia però ha estat en els darrers anys, aprofitant la incorporació de nous perfils professionals a l’Atenció Primària, que s’ha començat a abordar la malaltia amb una mirada holística i multidisciplinar, amb fisioterapeutes, nutricionistes i psicòlogues. Actualment hi ha dos grups estables d’entre 10 i 15 persones que es troben tots els dijous, durant 12 setmanes, en sessions de dues hores.

La fisioterapeuta del CAP Vilafranca Nord Ana Palacios explica que fan sessions de rehabilitació amb exercici físic terapèutic perquè aquestes persones no es paralitzin a causa del dolor que senten.

Per la seva part, la referent de benestar emocional comunitari del CAP Alt Penedès, Mar Retamero, apunta que és important acceptar la malaltia i buscar la manera de conviure-hi sense caure en un bucle de pensaments negatius que degradin el benestar de la persona.

Retamero comenta que els grups de fibromiàlgia sempre s’omplen, i més després de la pandèmia.

Tenir uns hàbits saludables sempre ajuda a conviure millor amb una malaltia crònica. En el cas de la fibromiàlgia, cuidar l’alimentació és un factor clau i per això es dediquen dues sessions a aquest tema.

Anna Farrés és dietista – nutricionista de les Àrees Bàsiques de Salut Vilafranca 1 i 2 i Penedès Rural.

Des d’abril del 2022, una vuitantena de persones han passat a Vilafranca per aquests grups terapèutics multitractament.

Actualment a Catalunya hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica, de les quals més del 80% són dones.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: