Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Atenció primària es reforça amb fisioterapeutes, higienistes i nutricionistes

Se sumen als referents de benestar emocional que s’han desplegat als CAP durant aquests últims mesos

El Departament de Salut ha tancat aquest mes de juny el desplegament d’higienistes dentals i fisioterapeutes als equips d’atenció primària que se sumen als 42 referents de benestar emocional i nutricionistes que s’han anat incorporant en els últims mesos.

L’entrada dels fisioterapeutes pretén donar resposta a algunes de les patologies més freqüents com són els dolors vertebrals, també el mal de genoll o de maluc crònic; el dolor d’espatlla; o altres patologies articulars cròniques. Segons Salut, un bon suport pot estalviar patiment als pacients i alleugerir pressió assistencial.

Es fan entre sis i vuit sessions grupals, sempre derivats des del metge de família i amb un compromís de seguir cuidant-se.

A banda dels fisioterapeutes, els CAP també compten amb els nous perfils de nutricionistes que promouen hàbits alimentaris saludables i s’ocupen de prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació.

Per la seva banda, el referent de benestar emocional comunitari fa promoció i prevenció en salut emocional, amb actuacions grupals per pal·liar el malestar, principalment, adreçades a les persones més vulnerables o també a grups d’adolescents. Primer en fan una atenció individual i després grupal.

La Mar Rivero és una de les joves que participa en aquests grups de benestar emocional per a adolescents.

Cal destacar que les funcions d’aquests nous professionals dins els equips d’atenció primària són complementàries als rols existents amb professionals de medicina, infermeria, suport administratiu i també treballadors socials i llevadores.

Pel que fa als higienistes bucodentals, el que fan son activitats de promoció de la salut bucodental, així com seguiment i tractament preventiu de càries i patologia periodontal de baixa complexitat. Els primer beneficiats de la seva atenció són els infants de fins a 14 anys, les dones embarassades i persones en risc de vulnerabilitat social.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: