Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La infermeria neonatal i pediàtrica aposta per la investigació per millorar la cura dels nadons

Arran de la recent presentació del llibre ‘Neonatología para enfermería’, coneixem la història del Marc i la importància de la infermeria en la cura dels nounats.

La recent presentació del llibre ‘Neonatología para enfermería’, amb la penedesenca Leticia Bazo com a una de les autores principals, ens ha permès conèixer a grans trets la tasca de les professionals que atenen els nadons. També la història del Marc, un nen vilafranquí que va néixer amb una cardiopatia congènita amb la qual ha de conviure.

La penedesenca Leticia Bazo, professora del Departament d’Infermeria de la URV i presidenta de la Societat Espanyola d’Infermeria Neonatal, acaba de publicar junt amb Alicia Llorca i Maria Padró, infermeres especialistes en pediatria, el llibre ‘Neonatología para Enfermería’. L’obra, que aspira a ser referent per a professionals i alumnat d’infermeria pediàtrica, recull els aspectes fonamentals de les cures neonatals amb un abordatge integral.

Les primeres hores, dies i setmanes de vida dels nadons són molt importants i, per això, Bazo insisteix en la importància de l’especialització dels i les professionals que en tenen cura.

El Marc ara té 2 anys i 9 mesos i fa vida pràcticament normal, tot i que està pendent d’una operació del cor que se li ha de fer abans dels 4 anys. Quan la seva mare estava embarassada d’ell, li van detectar un problema al cor i va ser operat poc després de néixer arran d’una cardiopatia congènita amb la qual ha de conviure.

El Marc va haver de rebre cures específiques en néixer i va estar tres mesos ingressat. La seva mare parla del vincle que la família ha creat amb les infermeres al llarg d’aquell procés.

Les infermeres que treballen en l’àmbit de la neonatologia han de tenir àmplies competències per atendre, en coordinació amb la resta de companys, els seus pacients.

El cas del Marc és un exemple de les històries que viuen les famílies a les UCI neonatals i pediàtriques. Quan aquests nadons poden anar cap a casa, el seguiment de l’Atenció Primària és fonamental. Ho explica la infermera de pediatria Alma Alaminos.

També perquè les criatures que hagin de conviure amb problemes de salut puguin fer una vida el més normal possible.

Alaminos destaca que calen eines pròpies per a l’atenció pediàtrica, ja que sovint s’adapten les que estan pensades per a la població adulta.

En aquest sentit, Leticia Bazo considera que la investigació és cabdal per millorar dia a dia l’atenció als nadons. De fet, la Societat Espanyola d’Infermeria Neonatal, l’entitat que presideix, té en marxa una convocatòria de beques en aquesta línia.

D’aquesta manera, la Societat Espanyola d’Infermeria Neonatal vol contribuir a ampliar l’evidència científica en la cura dels nadons.

Per més informació sobre el llibre o la beca d’investigació es pot consultar el web https://www.seenenfermeria.com/. D’altra banda, la família del Marc ha volgut compartir la seva situació a través del compte d’Instagram @elcorazondemarc per si la seva experiència pot ajudar altres famílies que es trobin amb situacions similars.

Foto: URV

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: