Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Protestes de la pagesia contra l’excès de burocràcia

El missatge principal és que la normativa s’adapti a la realitat de la pagesia, i que els terminis burocràtics siguin més flexibles.

Al llarg del mes de maig s’han viscut diversos episodis de protesta arreu de Catalunya per part del sector de la pagesia, que a més de queixar-se de les condicions laborals pel preu del raïm, i la ineficiència davant una situació de greu sequera, ara es veuen a sobre un excés de burocràcia.

En concret, els pagesos critiquen l’entrada en vigor al setembre del quadern digital d’explotació, un sistema que preveu que els productors hagin de registrar cada mes alguns moviments de manera electrònica. El sector ha assegurat que “no està preparat” per haver d’afrontar aquesta nova a mesura.

Les protestes, encapçalades per unió de Pagesos, aplegaven ahir a Tarragona per exemple un centenar de tractors que tallaven la plaça Imperial Tàrraco per protestar davant la subdelegació del govern a Tarragona sobre l’actual situació del sector.

El representant del sector de la vinya Josep Marrugat manifesta la indignació del sector.

Fèlix Galimany és Viticultor i president de Covides i exposa la preocupació davant l’escenari que se’ls presenta al setembre amb l’entrada del quadern digital. A més, un agreujant és que els tràmits els han de pagar de la seva pròpia butxaca.

En terreny vitivinícola, els cellers també es queixen del nivell de burocràcia que no poden assumir. El Joan Segura té un petit celler ubicat a Torrelavit. És la 4a generació que es dedica al cultiu de la vinya i ha creat l’activitat de les caves, que van néixer el 1982.

Joan Segura parla dels permisos més feixucs a l’hora d’engegar un negoci d’aquestes característiques. En alguns casos han d’esperar mig any per a poder fer alguns tràmits.

Tanmateix, Segura destaca que la producció del vi o el cava és estacional amb uns ingressos que es recuperen al llarg de l’any.

Enmig d’aquestes demandes els pagesos ressalten que volen ser productors d’aliments i no us buròcrates.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: