Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els viticultors intenten minimitzar els efectes de la sequera a la vinya

Les pràctiques agronòmiques poden ajudar la vinya però l’evolució del clima obliga a buscar solucions per tenir aigua disponible per al reg.

La sequera continua afectant les vinyes al Penedès mentre els viticultors intenten que les plantes resisteixin un estrès hídric primaveral inèdit amb la poca aigua que hi ha disponible. A Subirats, el director tècnic d’Albet i Noya, Martí Albet, explica que, davant la falta de pluges, han retirat les cobertes vegetals per evitar que la planta tingui competència per l’aigua i llauraran fins a la verema amb l’objectiu d’intentar aguantar al màxim la humitat. També estan aplicant rec de suport en algunes parcel·les amb l’aigua que acumulen en basses com ja han fet els darrers cinc anys. Aquest cop, però, han començat a l’abril, un mes abans que l’any passat.

Albet considera que davant la falta d’aigua a la vinya algunes mesures que es poden aplicar són fer una bona gestió d’aquest recurs per aprofitar-lo al màxim, plantar els ceps més separats entre ells i utilitzar portaempelts vigorosos.

El director tècnic d’Albet i Noya però, creu que s’hauran de pensar solucions que requereixen d’obra pública.

Albet ha estat un dels participants a la jornada ‘Canvi climàtic i adaptació de la vinya’, organitzada recentment pel clúster Innovi. En una taula rodona amb representants de diferents cellers penedesencs, l’enòloga Marta Casas també apuntava algunes de les accions que han iniciat a Parés Baltà per fer front a l’augment de les temperatures i la sequera acumulada. Entre d’altres, han apostat per varietats amb un cicle de maduració més llarg.

A banda de les experiències dels cellers, la jornada d’Innovi ha abordat diferents pràctiques agronòmiques per aplicar en un context de sequera. Ho ha fet amb la intervenció de Julián Palacios, viticultor, enginyer agrònom i un dels responsables de Viticultura viva que, provinent de Navarra, ens parla de com veu el Penedès en aquests moments.

Una altra de les ponències ha explorat els avantatges del Keyline, una tècnica de disseny de conreus que maximitza l’ús beneficiós dels recursos hídrics. Manel Badia, mànager de Keyline Farm Design, explica que aquests sistemes de plantació estan donant bons resultats en vinya, tant en l’aprofitament de l’aigua com en la regeneració dels sòls.

La jornada sobre canvi climàtic i vinya també ha permès conèixer els resultats d’experiències de reg en vinya a la DO Terra Alta i DO Costers del Segre. El tècnic de l’INCAVI Lluís Giralt remarca que tota aquesta informació és útil perquè els viticultors prenguin decisions, però regar o no depèn de la disponibilitat d’aigua. A més, en l’àmbit de la DO Penedès regar només està permès fins abans del verolat.

En relació precisament a la disponibilitat d’aigua per al reg, el clúster mànager d’Innovi, Eloi Montcada, ha estat l’encarregat de plantejar diferents possibilitats que es podrien aplicar al Penedès: des de la construcció de basses per acumular aigua de pluja a la regeneració d’aigües.
Montcada explica que la jornada serveix per oferir possibles solucions, però també per generar debat.

L’encarregat de cloure la trobada organitzada per Innovi ha estat el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca Joan Manel Montfort. L’acte estava organitzat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: