Dijous, 13 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

No a la MAT vol que els partits incloguin en els seus programes el rebuig a la infraestructura

La plataforma contrària a la línia de Molt Alta Tensió veu en les eleccions municipals un moment important pel rebuig a la infraestructura.

El mes de setembre del 2021 el sindicat Unió de Pagesos denunciava l’agressió al territori que suposaria la línia MAT a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i la regió metropolitana.
Un projecte de traçat de la línia de molt alta tensió que ha d’unir un parc solar d’Aragó amb el Baix Llobregat tot creuant diverses comarques. En el cas de Catalunya, el pas de la línia afecta una quarantena de termes municipals repartits entre les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. Ajuntaments i consell comarcal van anunciar també el seu rebuig i diversos col·lectius i persones interessades en el respecta al territori es van constituir el mes de novembre amb la Plataforma No a la MAT Alt Penedès. I des d’aleshores l’entitat ha organitzat actes informatius i de sensibilització. La presidenta de la plataforma és la Fina Raventós, que recorda que el projecte no aportarà cap benefici al territori.

Les necessitats d’energia són una realitat, i preocupen especialment al sector industrial. Xavier Montserrat és membre del comitè executiu de la Federació Empresarial del Gran Penedès. Des de l’entitat també rebutgen el projecte perquè és una gran infraestructura que no aporta benefici al territori, però recorden que cal resoldre les necessitats d’energia en el futur.

Es parla de col·locar plaques solars dalt de teulades de les indústries i dels edificis en general, però això seria insuficient. Una proposta que la FEGP veuria amb bons ulls és la d’aprofitar les autopistes.

A diferents comarques s’han constituït també plataformes similars a les de l’Alt Penedès i totes s’ha agrupat el la No a la MAT Catalunya. Un dels seus representants és el vilafranquí Carmel Carrillo. Carrillo explica que tots els ajuntaments afectats pel pas de la línia han aprovat mocions de rebuig a la línia i proposant un canvi de model energètic. També amb aquest contingut es va aprovar el passat 15 de març una resolució al Parlament de Catalunya. Ara l’objectiu és condicionar també els programes electorals de les properes municipals.

Des de la plataforma No a la MAT Alt Penedès mantenen reunions amb representants dels diferents partits polítics i els traslladen un document de compromís municipal.

L’objectiu és la defensa d’un model de producció d’energia descentralitzat.

A l’Alt Penedès el pas de la línia afecta els municipis de Castellet, els Monjos, Olèrdola, Vilafranca, Sant Cugat i Olesa de Bonesvalls. En els propers dies la plataforma contraria a la línia de molt alta tensió distribuirà entre els veïns unes octavetes en les que informarà del rebuig al projecte que han adreçat als partits polítics. Un projecte que depèn del govern espanyol i que ara es troba en procés de revisió d’al·legacions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: