Dijous, 13 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les pastisseries intenten reduir l’impacte de l’increment de costos sobre el preu de les mones

El Gremi de Pastisseria preveu vendre aquest any més de 700.000 mones de Pasqua artesanes a tot Catalunya, una xifra molt similar a la del 2022, quan ja es van recuperar les dades pre-Covid.

La mona de Pasqua és la tradició per excel·lència de la setmana santa. Ja fa dies que els aparadors de les pastisseries estan guarnits amb espectaculars figures de xocolata perquè els padrins triïn la millor opció per als seus fillols. També hi trobem les mones de pastisseria i les garlandes típiques de la celebració del Dilluns de Pasqua.

En el cas de la Fleca Parés, l’interior de la botiga de l’Avinguda de Tarragona es transforma coincidint amb aquestes dates. El forner i pastisser Marc Parés explica que sempre treballen sobre les figures tradicionals i posant molta atenció sobre la qualitat de la xocolata.

La Fleca Parés ha recuperat aquest any per la Pasqua la col·laboració amb l’artista vilafranquí Pepe Andrade que ja van fer l’any 2019 i que dona com a resultat figures úniques.

Pel que fa a l’increment de preus, Parés explica que han intentat que no repercuteixi sobre les mones més enllà del primer impacte que hi va haver ja fa un temps amb l’augment de preu de la cobertura de xocolata.

A la pastisseria Bertran, el pastisser Ramon Bertran explica que la Pasqua es comença a planificar pràcticament l’endemà de Reis per tenir les figures a punt unes setmanes abans del Dilluns de Pasqua. Bertran apunta que fa uns anys hi havia modes molt marcades pel que fa a les temàtiques més demanades, però la tendència és la diversificació.

Pel que fa a la previsió a l’hora de comprar la mona, hi ha qui va amb molta antelació i hi ha qui apura fins a l’últim moment. En qualsevol cas, les mones més grans són les que primer es venen.

En relació a si es repercuteix o no l’increment dels costos de producció, Bertran afirma que intenten no apujar gaire els preus.

En aquesta pastisseria treballen amb uns 800 quilos de xocolata i fan unes 1.500 mones de pastisseria.

Més enllà de la gastronomia típica de la setmana santa, una altra de les tradicions més seguides és la celebració del Diumenge de Rams. El passat 2 d’abril moltes famílies es van trobar a Vilafranca per participar d’aquest acte que dona inici a la setmana santa.

La setmana santa inclou un conjunt de celebracions de caràcter religiós que se celebren la darrera setmana de la Quaresma, entre el Diumenge de Rams i el Diumenge de Resurrecció, és a dir, el dia de Pasqua.

Fora de les tradicions, aquests dies també cal estar molt pendents de la mobilitat. Per això s’ha establert un dispositiu especial de trànsit amb el lema #TriaTornar. Els dies i horaris amb previsió de més mobilitat són, de sortida, aquest dijous 6 a la tarda i el divendres sant al matí, i, de retorn, les tardes de diumenge i dilluns de Pasqua. La via que concentrarà més desplaçaments de sortida i retorn serà l’AP-7 tant en el tram nord, entre Hostalric – Sant Celoni – La Roca del Vallès, com sud, a la zona entre Castellbisbal – Martorell – Gelida – Sant Sadurní.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: