Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Vilapensa acaba amb la satisfacció d’haver parlat sobre la mort davant diversos públics

El festival del pensament del Penedès, Vilapensa, ha arribat al final de la seva sisena edició, titulada ‘La mort: llums i ombres’.

El balanç dels organitzadors és satisfactori sobretot perquè s’ha pogut abordar el tema de la mort davant de diversos perfils de públic i des de diferents perspectives.

‘Pensar la mort, celebrar la vida’, a càrrec del filòsof Francesc Xavier Escribano i amb la col·laboració especial de la cantant i compositora Anna Roig, era l’acte que aquest diumenge servia per cloure el Vilapensa. El festival del pensament del Penedès ha tancat la seva sisena edició, dedicada a la mort i les seves llums i ombres, amb una visió volgudament esperançada que convidava a «celebrar la vida d’una manera comunitària».

Des de l’organització, el Vinseum, l’Ajuntament de Vilafranca i la Càtedra Llorens i Barba de la Universitat de Barcelona, el balanç d’aquesta sisena edició és satisfactori. El director del festival, Jordi Sàbat, destaca especialment dues propostes: una activitat relacionada amb la prevenció del suïcidi juvenil per a nois i noies d’entre 14 i 16 anys i la jornada ètica de l’Alt Penedès sobre sentir i pensar la mort adreçada als professionals sanitaris.

Per la seva part, el president del Vinseum, Joan Tarrada, apunta que el perfil de públic del festival es va diversificant gràcies al seguiment a través de Penedès TV i Ràdio Vilafranca i a les activitats paral·leles. Tarrada es mostra molt satisfet per la participació.

En aquesta edició, arribar als més joves era tot un repte tenint en compte que el tema del festival era la mort. Però l’activitat proposada ha acabat donant molt bons resultats en tractar d’una forma directa, rigorosa i ben articulada el suïcidi en joves i adolescents. L’activitat tenia lloc dijous al teatre municipal Cal Bolet i començava amb la representació de l’obra de teatre ‘No m’oblideu mai’, d’Elies Barberà, Llàtzer Garcia i Marta Montiel, una peça que reflexiona sobre el suïcidi a partir de testimonis reals. La representació es feia en dos passis davant d’uns cinc-cents alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’Inter, els instituts Alt Penedès, Eugeni d’Ors i Alt Foix i l’escola Montagut i venia seguida d’un col·loqui dinamitzat pel psicòleg especialitzat en prevenció del suïcidi Isaac Lloveras.

La responsable d’Educació del Vinseum, Laia Pérez, explica que van decidir abordar el suïcidi en el marc del Vilapensa per poder tractar amb calma tots els dubtes i reflexions que sorgissin.

El suïcidi ha estat, al llarg de la història, una mort rebutjada i estigmatitzada i continua sent un tabú en la nostra societat. Encara més quan es parla de suïcidi en joves i menors, malgrat que, a Espanya, és la primera causa de mort entre el jovent. El psicòleg Isaac Lloveras insistia durant l’activitat en la necessitat de fer prevenció abordant el suïcidi com un problema de salut pública originat per factors múltiples que ens interpel·la a tots, també a les administracions. En aquest sentit, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, Xell Montserrat, parla de la necessitat d’ajudar en el benestar emocional dels i les joves.

El balanç de l’activitat ha estat molt positiu per part dels organitzadors, els i les joves i el professorat que els acompanyava en proporcionar un espai de reflexió al voltant d’un tema complex i tenint en compte també els estralls que han tingut la pandèmia i els seus efectes sobre la salut mental i el benestar emocional dels més joves.

El Vilapensa ha arribat al seu final però molts dels actes del festival han estat retransmesos per Penedès TV i Ràdio Vilafranca i es poden recuperar al web rtvvilafranca.cat. D’altra banda, encara queda un acte del Vilapensa, serà un col·loqui sobre el llibre ‘Les hores noves’ i tindrà lloc aquest dimecres a les set a l’auditori del Vinseum.

L’entrevista

El psicòleg Isaac Lloveras és investigador a la Universitat Internacional de Catalunya i cap de l’equip clínic d’Aimentia. Està especialitzat en la prevenció del suïcidi i ha estat l’encarregat de dinamitzar el debat posterior a l’obra de teatre ‘No m’oblideu mai’, que uns 450 alumnes d’instituts de l’Alt Penedès han pogut veure en el marc del Vilapensa. Hem aprofitat la seva visita per parlar de la prevenció de les conductes suïcides i en la següent entrevista, Lloveras ens parla de la importància d’entendre que la ideació suïcida es dona per factors múltiples, que s’ha d’abordar com un problema de salut pública en el qual tothom s’hi ha d’implicar i que és necessari parlar-ne des del rigor i el respecte.

Pots recuperar les entrevistes de l’informatiu al nostre canal de YouTube.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: