Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La pandèmia ha evidenciat la importància de les relacions socials i de la salut mental

Avui fa 3 anys de l’Estat d’Alarma per la pandèmia de la Covid-19 parlem amb diferents sectors per saber com van viure aquell moment i si n’hem après alguna cosa

Tot just fa tres anys, el 14 de març del 2020 el president del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar l’inici de l’Estat d’Alarma per la pandèmia de la Covid-19. El que havien de ser 15 dies van acabar convertint-se en tres mesos de confinament estricte i dos anys de restriccions.

Un dels sectors més afectats per la pandèmia va ser el sanitari. Des de l’Hospital Comarcal, la directora d’operacions assistencials, Olga Farré, recorda que va ser una època complicadíssima i com van adonar-se de la vulnerabilitat que també tenien els sanitaris. Creu que l’aspecte positiu que ha quedat és el treball en equip, però que cal posar la sanitat al lloc on es mereix.

Un altre sector que va estar en boca de tothom va ser el de la seguretat ciutadana. La policia va ser l’encarregada de fer complir una normativa que, després del confinament més estricte, canviava sovint. El cap de la Policia Local, Albert Romero, nota ara molta crispació que sovint es tradueix en més atemptats contra l’autoritat.

Els centres educatius també van convertir-se en protagonistes del moment. Les escoles van tancar i van haver de fer classes virtuals. La directora de l’Estalella i Graells, Mònica Calaf, apunta que gràcies a la pandèmia han avançat molt en les noves tecnologies i destaca també la importància de l’acompanyament emocional i social.

La pandèmia va tenir un impacte molt gran a les residències. La gerent del Ricard Fortuny, Elisabet Rutllant defineix la Covid-19 com un tsunami que van viure amb impotència. El que han aprés és que les infraestructures han de ser més flexibles i com són d’important les relacions socials també per a la gent gran.

El món empresarial es va haver de readaptar i començar un procés de transformació digital amb el teletreball i les videotrucades, que han arribat per quedar-se.

Finalment un altre sector que va patir molt va ser el de l’hostaleria. El gerent del gremi a l’Alt Penedès, Joan Carles Segura, apunta com, tot i la duresa dels moments, hi ha aspectes que han quedat.

Tot i que el sector de bars i restaurants s’està recuperant, les xifres encara queden molt lluny del 2019.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: