Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’agermanament amb Puerto Cabezas passa per un moment molt delicat

Espacialment després de la il.legalització de l’oficina del Fons Català de Cooperació a Nicaragüa.

El servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de Puerto Cabezas, han presentat en un acte obert a tothom l’estat d’execució dels projectes en els quals l’Ajuntament de Vilafranca col·labora i, sobretot, s’ha donat a conèixer l’actual context social i polític de Puerto Cabezas/Bilwi i de Nicaragua.
El Pla Director de Cooperació i Drets Humans de Vilafranca posa en valor l’agermanament amb el municipi de Puerto Cabezas, a Nicaragua. Aquest agermanament té una història de més de 30 anys. Però ara està passant per el pitjor moment de tota aquesta història. Els projectes finançats per l’ajuntament es coordinen i controlen mitjançant els tècnics del Fons Català de Cooperació. El responsable de l’àrea d’Amèrica Llatina del Fons Català, Xavier Ruiz, explica que fa uns mesos ell va ser expulsat del país i la seva oficina il·legalitzada.
L’any 2006 va arribar al poder Daniel Ortega, mitjançant unes eleccions democràtiques. Inicialment era una porposta d’esquerres i progressista, però Ortega s’ha aferrat al poder, restringint cada cop més les llibertats, fins al punt de perseguir ara a la cooperació internacional.
Les necessitats de la població son moltes. I a més cal afegir també la situació de milers de refuguiats nicaragüencs que s’han traslladat a Costa Rica, on també s’ha traslladat l’oficina del Fons Català de Cooperació.
La regidora de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo, assenyala que l’agermanament no s’ha trencat, però en aquests moments s’està en procès de diagnosi de la situació per buscar altres maneres de cooperar.
En el marc de l’agermanament, s’han desenvolupat nombroses activitats de cooperació. Actualment hi ha diverses iniciatives en execució com pot ser el suport a l’alberg de víctimes de violència, del moviment de dones Nidia White, a la comunitat miskita.
La regidora Montse Arroyo posa en manifest la dificultat de mantenir l’agermanament, donat el context polític actual.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: